USA senaator soovitas kaaluda Gruusia taasrelvastamist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihhail Saakašvili sõja esimese aastapäeva meenutamise üritusel Goris mundris poisiga.
Gruusia president Mihhail Saakašvili sõja esimese aastapäeva meenutamise üritusel Goris mundris poisiga. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

USA vabariiklasest senaator Richard Lugar soovitas Barack Obama administratsioonil ja Euroopal kaaluda Gruusia taasrelvastamist, kirjutas Raadio Vaba Euroopa oma veebilehel.

Lugari raport tõdes, et mullu augustisõjas purustatud Gruusia kaitsesüsteemid, jätsid selle riigi uute rünnakute poolt kergesti haavatavaks. Eriti murettekitav on selle hinnangul asjaolu, et Gruusia radari ja õhukaitsesüsteemi purustamine ei lase Thbilisil enam leida kinnitust sissetungidest nende õhuruumi.

Raport soovitab USA administratsioonil panna koostöös NATOga paika strateegia, mis viiks tasakaalu Gruusia julgeolekuvajadused ning alliansi suhted Venemaaga. «Allianss peab aktsepteerima tõsiasja, et Gruusia vajab veel mitu aastat koordineeritud julgeolekutuge Ameerikalt ja Euroopa riikidelt,» kirjutas Lugar raporti kaaskirjas.

Samas hoiatas senaator ka selle eest, et Gruusia praegune ebakindlus võib seda riiki destabiliseerida ja viia suurema natsionalismilaineni. «Praeguse olukorra jätkumine näib tagavat, et Gruusial mitte ainult ei ole raskusi oma territoriaalkaitse vajaduste täitmisega, vaid ta on ka vastuvõtlik sisemisele rahulolematusele ja välisele manipuleerimisele, mis käib tihti sellise riikliku ebakindlusega kaasas,» märkis Lugar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles