Paavst lubab austraallaste ees vabandada

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma kuklapoolel eile maandunud katoliku kiriku pea, paavst Benedictus XVI lubab oma kümnepäevase külaskäigu ajal paluda austraallastelt vabandust ka seal ilmsiks tulnud preestrite pedofiiliaskandaali pärast.

Vatikani lennuk maandus eile pärast paarikümnetunnist lendu rohelise mandri pinnale ning paavst suundus kohe Sydneysse, kus ta võtab osa rahvusvahelisest katoliiklikust noortefestivalist, mis kulmineerub neljapäeval suure missaga sadamas, vahendas Reuters.

 

Vaikse ookeani regiooni saabus Benedictus paavstina üldse esimest korda ning seekordne väljasõit on talle ka senise ametiaja pikim. Esimesed kolm päeva kavatseb kirikupea siiski puhata suurlinna lähedal asuvas eraldatud residentsis, enne kui neljapäeval läheb lahti tema visiidi ametlik osa.

 

Euroopast alanud pika lennu ajal Austraaliasse andis paavst ajakirjanikele ka pressikonverentsi, mille käigus ta lubas teha kõik, et vältida kirikus puhkenud pedofiiliaskandaalide kordumist ning aidata ahistamisohveid.

 

Austraalia on üks neist paljudest riikidest maailmas, kus on viimastel aastatel ilmsiks tulnud hulgaliselt ahistamisjuhtumeid katoliku kirikus, mille juhtkond oli aastakümneid pedofiilpreestrite tegevusele läbi sõrmede vaadanud, paigutades süüdlasi ümber üha uutesse kogukondadesse, selle asemel, et neilt vaimulikurüü ära võtta.

 

Ameerika Ühendriike aprillis külastades oli paavst ohvritega kohtudes korduvalt sunnitud rääkima häbist, mida sellised skandaalid on kirikule tekitanud. Austraalia pedofiiliaohvreid abistaval ühendusel on andmeid rohkem kui saja seksuaalkuriteo kohta, mis on kohtusse viidud, ehkki tegelik ahistamisjuhtumite arv olevat aktivistide sõnul märksa suurem.

 

Kohalik katoliku kirik üritab ohvrite hinnangul aga jätkuvalt vaimulike valgustkartvaid süütegusid varjata, ehkki on esitanud avaliku vabanduse minevikus juhtunu pärast ning maksnud ka kompensatsiooni. Seetõttu võib ka paavsti visiidi ajal oodata meeleavaldusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles