Riigi rahaga turgutatud Fannie ja Freddie juhid saavad miljoneid dollareid

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaralaenufirma Fannie Mae peahoone
Kinnisvaralaenufirma Fannie Mae peahoone Foto: Reuters / Scanpix

Maksumaksjale riigi päästerahana enam kui 100 miljardit dollarit maksma läinud USA kinnisvaralaenude gigantide Fannie Mae ja Freddie Maci juhtivtöötajad kasseerivad töötasuna miljoneid dollareid, kirjutab AP.


Eile allkirjastatud dokumendi kohaselt võivad Fannie Mae juht Michael Williams ja Freddie Maci juht Charles Haldeman selle aasta eest teenida kumbki 6 miljonit dollarit. Sellest 900 000 oleks palk, 3,1 miljonit järgmise aasta väljamaksed ning lisaks saaksid mehed veel 2 miljonit, kui teatud tulemused on saavutatud.

Lisaks võivad kuus mõlema firma tipptöötajat saada olenevalt tulemustest kuni miljoni dollari suuruse tasu.
Otsuse allkirjastasid Fannie ja Freddie tegevust reguleerivate rahandusministeeriumi ja föderaalse eluasemete finantseerimise agentuuri esindajad. Nende sõnutsi on juhtide boonused 40 protsenti kriisieelsest ajast väiksemad.

Föderaalse eluasemete finantseerimise agentuuri tegevjuht Edward deMarco tõdes, et firmad vajavad kompetentseid juhte, sest need finantseerivad kahte kolmandikku kõikidest uutest eluasemetest. Seega tuleb neile juhtidele ka korralikult maksta.

Endine Fannie juht Daniel Mudd sai 2008. aastal 10,2 miljonit dollarit ning Freddie endine juhatuse esimees Richard Syron pistis toona taskusse 13,1 miljonit dollarit.

2008. aasta sügisest, mil riik raskustesse sattunud firmade tegevusse pidi sekkuma, on need neelanud 111 miljardit dollarit maksumaksja raha.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles