USA armee tühistas Iraagi raseduskeelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Robert Gates Põhja-Iraagis Kirkukis sõjaväelastega.
USA kaitseminister Robert Gates Põhja-Iraagis Kirkukis sõjaväelastega. Foto: AFP / Scanpix

Ühendriikide sõjavägi on tühistanud vastuolusid tekitanud ettekirjutuse, mis karistab Põhja-Iraagis teenivaid sõjaväelasi, kes jäävad rasedaks või naissõduri rasestavad.


Põhja-Iraagis Ühendriikide vägesid juhtiv kindralmajor Anthony Cucolo lisas raseduse nimekirja, mille alusel võib talle alluvates üksustes teenijatele esitada ametliku süüdistuse ja neid koguni vangi mõista.

Sõjaväe pressiesindaja Elizabeth Feste kirjutas täna e-posti teel AFP-le, et USA Iraagi väekontingendi uus reeglistik Cucolo poolt sisse viidud raseduskeeldu ei sisalda ning et edaspidi peab säärase ettekirjutuse enne jõustumist heaks kiitma USA vägede juhataja Iraagis.

Cucolo novembris jõustunud ettekirjutuste kohaselt võis süüdistuse esitada nii talle alluvatele tsivilistidele kui sõjaväelastele. Määrused puudutasid ka sõjaväeteenistuses olevaid abielupaare. Tollal teatas Pentagon, et väejuhatajal on õigus kehtestada selliseid reegleid tema alluvuses teenivatele inimestele.

Cucolo kaitses oma otsust, öeldes, et raseduse tõttu jääb ta pidevalt headest sõduritest ilma. Kindralmajor juhatab Põhja-Iraagis umbes 22 000 sõdurit, kellest 1700 on naised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles