USA misjonär jalutas Põhja-Koreasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Park
Robert Park Foto: Reuters / Scanpix

Ühendriikide välisministeerium seisab taas potentsiaalse diplomaatilise probleemi ees, mille põhjustas eile omal käel Põhja-Koreasse sisenenud ameeriklasest misjonär, kellel on kaasas kiri kommunistliku riigi diktaator Kim Jong-ilile.


28-aastane Robert Park on korea päritolu kristlik misjonär Arizona osariigist, kes Lõuna-Korea inimõigusorganisatsiooni Pax Koreana teatel sisenes esimesel jõulupühal Hiinast Põhja-Koreasse üle jäätunud Tumeni jõe, kirjutas

AP

.

«Olen Ameerika kodanik. Tõin endaga kaasa Jumala armastuse. Jumal armastab ja Jumal õnnistab teid,» hüüdnud Park korea keeles, kui ta jõge ületas.

Pärast seda pole Parkist midagi kuulda olnud, Põhja-Korea riiklikus meedias pole teda mainitud. Pax Koreanal pole infot selle kohta, kas ta arreteeriti, ning ka USA Pekingi suursaatkonnas ei teata tema saatusest midagi.

Ebaseadusliku piiriületuse eest karistatakse Põhja-Koreas vähemalt kolmeaastase vabadusekaotusega. Suvel andis Põhja-Korea armu kahele USA ajakirjanikule, kes olid riiki illegaalse sisenemise eest mõistetud 12 aastaks sunnitööle.

Parkil oli kaasas kiri Kim Jong-ilile. Läkituses palub Park pöörata tähelepanu poliitiliste vangide olukorrale.

«Palun avage oma piirid, et saaksime tuua süüa, varusid, arstiabi ja vajalikke asju neile, kes võitlevad oma ellujäämise eest. Palun sulgege kõik koonduslaagrid ja vabastage kõik poliitvangid juba täna,» ütleb Park kirjas, mille Pax Koreana oma koduleheküljel avaldas.

Lõuna-Korea andmetel on Põhja-Koreas 154 000 poliitvangi, keda hoitakse kuues suures vangilaagris.

Põhja-Korea eksperdid kahtlevad, kas Parki julgustükk soovitud eesmärgi täidab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles