Venezuela president ähvardab Toyota riigist välja saata

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Hugo Chávez.
Venezuela president Hugo Chávez. Foto: AFP / Scanpix

Venezuela president Hugo Chavez ähvardas Jaapani autotootja Toyota välja saata, kui viimane ei hakka riigis tootma vaestes ja maapiirkondades ühiskondlikuks transpordiks kasutatavat neljarattaveoga maastikuautot.


President lisas, et ta ei põrkuks tagasi ka teiste Venezuelas tegutsevate Aasia ja USA autotootjate tehaste sulgemise ees juhul, kui nad keelduksid kohalikega tehnoloogiat jagamast, vahendab Reuters.

«Mis tähendab, et Toyota ei taha seda siin toota?,» lausus Chavez Caracases toimunud tseremoonial, kus uutele omanikele jagati uute, Argentinast sisse toodud autode võtmeid.

«Me peame neid sundima. Ja kui nad ei allu, tuleb neil lahkuda ja teha kohta vabaks uuele firmale. Hiinlased oleksid tulekust huvitatud ja ka nemad toodavad rustikaalseid mudeleid,» lausus ta. Lisaks oleksid tema sõnul turul tegutsemisest huvitatud Venemaa, Valgevene ja Iraani firmad.

«Firmad, kes siia tulevad, peavad olema valmis meiega tehnoloogiat jagama,» lausus Chavez.
Toyota teatel lõpetati kõne all oleva Land Cruiser 70 tootmine riigis 2007. aastal ning Venezuela valitsus oli sellest teadlik. Toyota plaanis mudelit importida, kuid ei saanud selleks vajalikke litsentse.

Võimul oldud kümne aasta jooksul on Chavez oma nn 21 sajandi revolutsiooni osana riigistanud suure osa Venezuela majandusest, kaasa arvatud nafta ja energiasektor, kuid autotööstus on seni jäänud suhteliselt puutumata.

Lisaks Toyotale on Venezuelas tehased ka Mitsubishil, Hyundail ja General Motorsil.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles