Kümneid türklasi süüdistatakse riigipöörde ettevalmistamises

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istanbuli peaprokurör Aykut Cengiz Engin teatas süüdistuse esitamisest kümnetele inimestele, keda peetakse osaliseks riigipöörde ettevalmistamisel.
Istanbuli peaprokurör Aykut Cengiz Engin teatas süüdistuse esitamisest kümnetele inimestele, keda peetakse osaliseks riigipöörde ettevalmistamisel. Foto: AP / Scanpix

Türgi prokuratuur esitas süüdistuse kümnetele inimestele, kes on võimude väitel seotud vandenõuga riigipöörde korraldamiseks.

Ühtegi nime riiklik süüdistaja ei avaldanud, kuid kohus ootab 86 inimest, kellest pooled on juba kinni peetud, vahendas BBC News.

Nende seas on vähemalt üks ohvitser, mitu ajakirjanikku, teadlast ja ettevõtjat. Süüdistused puudutavad prokuröri sõnul muu hulgas relvastatud terrorirühmituse loomist ja katset kukutada valitsust jõuga. 

Türgi võimud on juba aastaid uurinud ühe ilmalike väärtuste eest võitleva rahvuslaste varigrupi tegevust ning politsei arreteeris alles hiljuti sellega seoses kaks erukindralit, samuti rea prominentseid ärimehi ja meediategelasi. 

Riigis kasvavad samal ajal pinged valitsuse otsuste pärast, mis on paljude silmis liiga islamimeelsed. Konstitutsioonikohtus arutatakse praegu hagi võimupartei AK keelustamiseks, sest seda kahtlustatakse katsetes kehtestada valdavalt islamiusulisel, kuid ilmaliku põhiseadusega maal, ranget šariaadi. Teiste seas nõutakse kohtult ka peaministri ja presidendi ametist kõrvaldamist. Valitsuspartei eitab süüdistusi ning peab neid rivaalide kampaaniarünnakuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles