Horvaatias algasid presidendivalimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Josipovic.
Ivo Josipovic. Foto: Reuters / Scanpix

Horvaatias toimuvad täna iseseisvusaja kolmandad presidendivalimised, mille võitja viib tõenäoliselt endise Jugoslaavia vabariigi Euroopa Liitu.


Horvaadid valivad järglase populaarsele tsentristile Stipe Mesicile, kes on pärast kahte viieaastast ametiaega sunnitud veebruaris tagasi astuma, vahendas uudisteagentuur BNS.

Masicil õnnestus viia Horvaatia selle aasta algul NATOsse, kuid ELiga liitumise püüdeid on pärssinud piiritüli naaberriigi Sloveeniaga.

Arvamusküsitluste põhjal on presidendivalimiste soosik suurima opositsioonierakonna Sotsiaaldemokraatliku Partei (SDP) kandidaat Ivo Josipovic, kuid tõenäoliselt ei saa ta otsevõitu ja nii on 10. jaanuaril oodata teist vooru.

Õigusekspert ja helilooja Josipovic on vastaskandidaatidest 15 protsendipunktiga ees, kuid ei kogu ilmselt otsevõiduks vajalikku 50 protsenti pluss ühte häält. Plekitu poliitilise mainega, kuid vähekarismaatilise 52-aastase Josipovici vastaseks teises voorus on kas Zagrebi linnapea Milan Bandic või ärimees Nadan Vidosevic.

Küsitlused tõotavad endise SDP liikme, 54-aastase populisti Bandici ja valitseva konservatiivse Horvaatia Demokraatliku Liidu (HDZ) endise liikme, 49-aastase Vidosevici vahel tasavägist rebimist.

Kokku on kandidaate 12.

Valimiskampaania peateemadeks on olnud majanduslangusest väljarabelemine ja korruptsiooni likvideerimine.

Hääleõiguslikke kodanikke on 4,4 miljonit, neist 400 000 elab välismaal, peamiselt naaberriigis Bosnias.

Valimisjaoskonnad avati kell seitse hommikul (8.00 Eesti aja järgi) ja suletakse 12 tundi hiljem. Esimesi tulemusi on oodata juba täna õhtul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles