Uus-Meremaa rannikul hukkus üle 200 grinda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalalõpul hukkus Uus-Meremaa Põhjasaare rannal 125 ja Lõunasaare rannavetes 105 grindat.

Loomakaitsjatel ja vabatahtlikel päästjatel õnnestus 43 delfiinlaste hulka kuuluvat veeimetajat avamerele tagasi toimetada, edastab STT.

Colville Beachi rannale jõudnud grindad hoiti niisketena suurte kangatükkide abil. Tõusuvee ajal saadi osa grindasid tagasi avamerele suunata.

«Osa grindadest võisid haigestuda ning selle tõttu terve karja orienteerumisvõime vedas neid alt. Selle tõttu võisid nad madalasse vette jõuda ning ei leidnud enam teed sealt välja,» selgitas Uus-Meremaa keskkonnaministeeriumi esindaja Steve Bolten.

Põhjasaare rannale jõudnud osa grindade käsi käis paremini kui Lõunasaare Golden Bay rannale jõudnud 105 grindal, kes surid laupäeval.

Rannale jõudnud grindad avastas väikelennukiga lennanud turist, kes teatas nähtust looduskaitsjatele.

«Nendest grindadest kaks kolmandikku olid juba surnud. Meil ei jäänud muud üle kui tappa ka viimased elus olnud, sest avamerele tagasi oli neid võimatu viia,» sõnas Golden Bay looduskaitseala juht Hans Stoffregen.

Ta lisas, et kuna Golden Bay on looduskaitseala, siis jäetakse grindade surnukehad sinna lagunema.

Zooloogide sõnul satub igal aastal Uus-Meremaal randadele palju grindasid, kes on teel Antarktise vetest soojematesse vetesse, kus on nende paljunemispaigad.

Teadlased ei ole siiani suutnud anda lõplikku seletust, miks gindad, delfiinid ja vaalad aeg-ajalt rannavetesse jõuavad.

Grinda (Globicephala) on delfiinlaste sugukonda kuuluv veeimetajate perekond.

Nad toituvad peamiselt väikestest kaladest ja taimedest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles