Vene sõjalaevastik hakkab Teravmägede juures patrullima

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene allveelaev Lipetsk seismas Severomoski linna lähedal, kus asub Põhjalaevastiku baas.
Vene allveelaev Lipetsk seismas Severomoski linna lähedal, kus asub Põhjalaevastiku baas. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Venemaa teatas täna sõjalaevastiku patrullide taastamisest Teravmägede piirkonnas ja mujal Põhja-Jäämerel, mis tõenäoliselt suurendab veelgi pingeid Norraga, kus ollakse juba häiritud üha sagenevatest pommitajate lendudest Arktikas.

Sõjalaevastiku info ja avalike sidemete teenistuse teatel viibib praegu Teravmägede lähistel allveetõrjelaev Severomorsk ning peagi saabub sinna ka raketiristleja Marssal Ustinov, vahendas RIA Novosti.

Norra on kuulutanud saarestiku ümbruse 200 miili ulatuses oma majandustegevustsooniks, kuid Venemaa seda ei tunnista.

Moskva hinnangul segavad norralased merel vene kalurite tööd ning sõjalaevastiku ülem Vladimir Võssotski lubas kaasmaalasi püügihooajal psühholoogiliselt toetada. Sõjalaevade saatmiseks sinna esitas aprillis palve Venemaa riikliku kalanduskomitee juht Andrei Kraini.

Võssotski märkis ajakirjanikele, et «selline praktika on toiminud juba alates aastast 2004». Mereväe infoteenistusest lisati, et nüüd hakkavad Põhjalaevastiku alused patrullima Arktikas «hädavajaliku regulaarsusega» ning ranges vastavuses rahvusvahelise õigusega, sealhulgas ÜRO merekonventsiooniga aastast 1982.

Teravmägede saarestik asub Põhja-Jäämeres ning kuulub varasemate lepete alusel täielikult Norra Kuningriigile. Samas on seal säilinud ka venelaste püsiasustus Barentsburgis ning vene keelel on samuti ametlik staatus. Venemaa tohib saartel kaevandada ka sütt ning ümbritsevas ookeanis on tööstuslikud kalapüügipiirkonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles