Baierimaal võidutsesid Merkeli liitlased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baierlane valimas.
Baierlane valimas. Foto: SCANPIX

Saksa liidukantsleri Angela Merkeli koduerakonna kristlike demokraatide (CDU) Baierimaa liitlased Kristlikust Sotsiaalliidust (CSUst) võtsid täna liidumaa valimistel veenva võidu, kogudes 49 protsenti häältest ja saavutades piirkondlikus esinduskogus absoluutse enamuse, näitavad esimesed uksesuuküsitluste tulemused.


Kindel enamus tähendab, et CSU võib loobuda kohalikust liidust liberaalsete Vabade Demokraatidega (FDPga), kel õnnestus piirkondliku parlamendi valimistel koguda vaid kolm protsenti häältest.

CDU põhiline rivaal – sotsiaaldemokraadid (SDP) – said ajalooliselt konservatiivsel Baierimaal 21 protsenti häältest. Rohelisi toetas 8,5 protsenti valijaist.

Juba 56 aastat segamatult Baierimaad juhtinud CSU tänavust kampaaniat kutsuti sülearvutite ja nahkpükste strateegiaks, sest selles mängiti nii kõrgtehnoloogilistele võimalustele kui ka piirkondlikele traditsioonidele.

Merkeli praeguse koalitsioonipartneri FDP katastroofiliselt halb tulemus võib vaatlejate hinnangul aidata liberaalset erakonda 22. septembril peetavatel üleriigilistel valimistel. Nimelt oletatakse, et parempoolset koalitsiooni eelistavad valijad, kes muidu toetaksid CDU-d, «laenavad» oma hääli FDP-le, et too riigi tasemel viieprotsendilisest valimiskünnisest üle tuleks.

Kui CDU üksi või koos FDPga uues parlamendis enamust ei saa, võib Saksamaa taas saada laiapõhjalise koalitsiooni, kuhu Merkeli konservatiivid on sunnitud kaasama ka sotsid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles