ÜRO Süüria-raport avalikustatakse täna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Foto: SCANPIX

ÜRO avalikustab täna keemiarelvainspektorite raporti keemiarelvade väidetava kasutamise kohta Süürias.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon esitleb Rootsi eksperdi Ake Sellströmi juhitud inspektorite rühma raportit täna esmalt ÜRO Julgeolekunõukogus ning hiljem ka Peaassambleele, vahendas Reuters.

Inspektorite rühm pidi uurima, kas 21. augustil kasutati Damaskuse eeslinnades keemiarelvi. Uurijate eesmärgiks oli vaid tuvastada keemiarelvade võimalik kasutamine, mitte see, kes selle taga on.

USA andmetel hukkus 21. augustil Damaskuse eeslinnas toimunud valitsusvägede korraldatud sariinirünnakus üle 1400 inimese.

Damaskus on keemiarünnaku korraldamist eitanud, süüdistades selles terroristlikke mässulisi. Süüria presidendi Bashar al-Assadi sõnul puuduvad USA-l igasugused tõendid väidetava keemiarünnaku kohta.

Ban andis läinud nädala lõpus mõista, et raport kinnitab keemiarelvade kasutamist. Ban ei täpsustanud, kes on keemiarünnaku korraldamise taga, kuid märkis, et Assadi režiim on toime pannud palju inimsusevastaseid kuritegusid.

Prantsusmaa president François Hollande sõnas eilses teleesinemises, et USA ja Venemaa kokkuleppele jõudmine Süüria küsimuses ei ole veel kriisi lahendus.

Venemaa ja USA leppisid kokku, et Süüria keemiarelvad tuleb hävitada. Asjatundjate arvates võib see neile kahele suurriigile üle jõu käivaks osutuda.

Hollande`i sõnul peab valmis olla kaaluma uusi meetmeid juhuks, kui seda kokkulepet siiski ei täideta.

Prantsuse president tegi ettepaneku, et ÜRO võiks oma otsuse Süüria relvade hävitamise suhtes langetada järgneva seitsme päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles