Analüüs: pooled Süüria mässulistest on äärmusislamistid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba Süüria Armee võitlejad
Vaba Süüria Armee võitlejad Foto: SCANPIX

Briti sõja- ja julgeolekuväljaande IHS Jane`s avaldatud analüüsi kohaselt on umbes pooled Bashar al-Assadi vastu sõdivatest jõududest äärmuslike vaadetega islamistid.

IHS Jane´si andmetel võib mässulisi võitlejaid olla umbes 100 000, kellest hinnanguliselt 10 000 on pühasõdalased ehk fundamentalistlikud võitlejad, kirjutas väljavõtteid HS Jane'si uuringust avaldanud The Telegraph.

Luureandmete analüüsil ning mässuliste aktivistide ja võitlejate intervjuudel tugineva uuringu kohaselt on kaks ja pool aastat Süürias valitsusvägede vastu sõdinud mässulised jagunenud ligi tuhandesse väiksemasse rühmitusse, mis võitlevad Süüria erinevates paikades iseseisvalt.

Sinna hulka kuuluvad ka välisriikidest pärit võitlejad, kellest osa on seotud terroriorganisatsiooniga Al-Qaeda.

Analüüsi autori Charles Listeri sõnul võib lääneriikide tegevusetus mõõdukad võitlejad äärmusluse poole tõugata.

30 000–35 000 mässulist on konsultatsioonifirma hinnangul konservatiivsed islamistid, kellel on pühasõdalastega peaaegu samasugused eesmärgid, kuid esimesed on keskendunud Süürias võitlemisele, mitte rahvusvahelisele võitluse islami nimel.

Analüüsi kohaselt võitleb Süürias pühasõdalaste kõrval ka 30 000 mõõdukat islamisti, kes ei ole nii äärmuslike vaadetega.

«Mässuliste poolses sõjas on juhtohjad grupeeringute käes, millel on konflikti kohta äärmusislamistlik nägemus,» sõnas analüüsi autor Charles Lister. «Arusaam, et opositsiooni juhivad peamiselt ilmalikud rühmitused, ei pea paika,» lisas Lister, kelle sõnul võib lääneriikide tegevusetus mõõdukad võitlejad äärmusluse poole tõugata.

Pühapäeval teatas Süüria opositsiooni uus peaminister Ahmad Tumeh, et äärmusislamistid on Süüriale ohuks. Tumehi arvates kasutavad Süüria kodusõda ja võimutühimikku ära Al-Qaedaga seotud grupeeringud.

«Lisaks valitsuse nõrkusele, tapmistele ja põgenikuks saamisele kannatavad süürlased ka pühasõdalaste tõttu,» lausus Tumeh.

Tegemist oli esimese korraga, mil Süüria opositsiooni juhtfiguur rääkis avalikult Al-Qaeda ohust Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles