Costa Concordia kapten on endiselt koduarestis

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francesco Schettino
Francesco Schettino Foto: SCANPIX

Kohus mullu jaanuaris õnnetusse sattunud kruiisilaeva Costa Concordia kapten Francesco Schettino üle venib.

52-aastast Schettinot, keda kohalik meedia nimetas õnnetuse järel Itaalia vihatuimaks meheks ja tituleeris Kapten Argpüksiks, süüdistatakse uudisteagentuuri AFP teatel 32 inimese tapmises, laevaõnnetuse põhjustamises, keskkonnakahju tekitamises ja laeva hülgamises.

Praegu koduarestis viibiv mees avaldas suvel valmisolekut sõlmida kokkuleppemenetlus, mille kohaselt on ta valmis end süüdi tunnistama ning kolmeks ja pooleks aastaks vangi minema. Seni on kohtunik kaitsjate pakkumised tagasi lükanud.

Pole teada, millal kohus Schettino üle võiks lõppeda. Samuti pole selge, mis karistus teda süüdimõistmise korral ähvardab.

Schettino on varem toonitanud, et üksnes tema oskuslik manööverdamine hoidis Giglio saare lähedal ära halvima. Väidetavalt sõitis Costa Concordia 4229 inimesega pardal aga karile, kuna saare lähedal tervitamismanöövrit teha soovinud kapten muutis kurssi.

Schettino on varem eitanud ka talle süüks pandavat laeva vabatahtlikku hülgamist, väites hoopis, et komistas ja kukkus kogemata päästepaati, jätkates päästetööde koordineerimist kaldalt.

Kohut Schettino üle peetakse Toscanas Grosseto linnas, mille lähedal hiiglaslik kruiisilaev siiani meres külili lebab ja mida täna teisaldama asuti.

Kuigi Schettino võimalik süü laeva õnnetusse sattumisel pole kohtulikult kinnitust leidnud, on kohus vangi mõistnud mitu laeva uppumisega seotud isikut. Juulis mõistis kohus  lihtmenetluse korras vangi viis laevafirma töötajat.

Kõige pikema, kahe aasta ja kümne kuu pikkuse vabadusekaotuse mõistis kohus Costa Crociere SpA kriisikoordinaatorile Roberto Ferrarinile. Kaheks aastaks ja kuueks kuuks mõisteti vangi kajutiteenindusdirektor Manrico Giampedroni, ülejäänud kolme meeskonnaliikme – esimese ohvitseri Ciro Ambrosio, tüürimehe Jacob Rusli Bini ja kolmanda ohvitseri Silvia Coronica – karistus jäi alla kahe aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles