Leedulased otsustavad Ignalina saatuse rahvahääletusel

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ignalina tuumaelektrijaam.
Ignalina tuumaelektrijaam. Foto: Egert Kamenik.

Leedu seim otsustas korraldada sügisel referendumi, kus pannakse hääletusele Ignalina tuumajaama käigushoidmine ka pärast aastat 2009.

 

Parlamendi pressiteenistuse teatel toetas referendumit 88 saadikut, vastu oli vaid viis ning erapooletuks jäi 11 seimi liiget, vahendas LETA. Rahvahääletus viiakse läbi samaaegselt järgmiste üldvalimistega, mis toimuvad oktoobri teisel pühapäeval.

Euroopa Liiduga liitumiskõnelusi pidades lubas Leedu sulgeda vananenud Ignalina tuumajaama järgmise aasta lõpuks, ent nüüd soovitakse seda tähtaega pikendada kuni uue reaktori valmimiseni, mille osas on peetud pikalt läbirääkimisi nii teiste Balti riikide kui ka Poolaga.

Leedu loodab ühendada oma energiasüsteemi ka Rootsi ja Poolaga, ent niipea need kaabliprojektid tuleval aastal veel kindlasti valmis ei saa, tõdeti täna seimis. Ignalinas toodetakse praegu umbes 70 protsenti Leedus tarbitavast elektrist.

12. oktoobril küsitakse seetõttu leedulastelt nõusolekut pikendada Ignalina eluiga, kuni see on tehniliselt ohutu, kuid mitte kauemaks kui uue tuumajaama valmimiseni.

Vilnius on palunud jaama sulgemiseks ajapikendust ka Euroopa Komisjonilt, mille president José Manuel Barroso kutsus Leedu peaministri Gediminas Kirkilase energiajulgeoleku arutamiseks septembris Brüsselisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles