Soome plaanib lõpetada ingerlaste vastuvõtu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ingerisoomlaste rahvakultuuriüritus.
Eesti ingerisoomlaste rahvakultuuriüritus. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Soome tahab lõpetada esiisade maale naasta soovivate ingerlaste vastuvõtu, kirjutab uudistevõrk YLE. Valitsus plaanib parlamendi ette tulla eelnõuga, mille kohaselt suletaks kodumaale naasmist taotlevate ingerlaste nimekirjad aastal 2011.

Soome siseministeeriumi migratsiooniosakonna vanemnõuniku Elina Setälä sõnul ootab ümberasumistaotluse rahuldamist praegu umbes 22 000 ingerlast. Umbes pooled neist on saanud kutse vestlusele. Keskmiselt peab Soome kolida sooviv ingerlane ootama kaheksa kuni kümme aastat.

Soomes elamisloa saamiseks peab ingerlane edukalt läbima soome või rootsi keele testi, leidma seal elukoha ning tõestama oma päritolu. «Soome keele oskuse nõue on paljudele probleemiks. Sellega on palju raskusi,» märkis Setälä. «Ka elukoha leidmine on takistus, mida paljud ei suuda ületada.»

Viimastel aastatel on Soome kolinud keskmiselt pooltuhat ingerlast aastast. Ametnike hinnangul on plaanib Soome kolimist tõsiselt umbes 7000 praegu järjekorras olevat ingerlast.

Ingerlased, keda soomlased loevad oma rahva järeltulijaiks, asusid Venemaale ja Eestisse ümber sadu aastaid tagasi. Soome on andnud endise Nõukogude Liidu aladel elavatele ingerlastele seadusliku õiguse kolida nende riiki.

Ingerlaste suurränne Soome algas 1990ndatel. Praeguseks on sinna kolida jõudnud umbes 30 000 ingerlast. Enamik neist on 17. sajandil praeguse Venemaa aladele kolinute järglased.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles