Rootsi politsei: inimsmugeldamine on muutunud tohutuks äriks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illegaalsed immigrandid.
Illegaalsed immigrandid. Foto: SCANPIX

Suur osa Rootsi saabuvatest põgenikest on kasutanud illegaalse sisserändega tegelevate jõukude teenuseid, kes Rootsi telekanali SVT saate Rapport andmetel on teeninud sadu miljoneid eurosid aastas. 


Varjupaigataotlejatest vaid viiel protsendil on näidata ette isikut tõendav dokument, vahendas YLE. Keskkriminaalpolitsei uurija Ulla Ahlbäcki sõnul lubab see arvata, et kõik ülejäänud on saabunud riiki smugeldajate abil.

Rootsi keskkriminaalpolitsei andmetel küsivad kurjategijad ühelt nn kliendilt 10 000 kuni 20 000 eurot (156 500 - 313 000 krooni).

Selle aasta esimese 11 kuuga saabus Rootsi umbes 19 000 varjupaigataotlejat. Ahlbäcki arvestuste järgi on illegaalse immigratsiooniga tegelevad grupid teeninud 400 miljonit eurot (6,3 miljardit krooni).

Inimsmugeldamisega tegeleb umbes 20 jõuku. Neist osa on tegutsenud aastaid, kuna «ärivaldkond» on niivõrd tulus, rääkis Ahlbäck.

Kurjategijad on sageli samast etnilisest rühmast kui isikud, kellele nad oma teenuseid pakuvad.

Rootsi politsei sai mõni aasta tagasi kätte mitu illegaalse sisserändega tegelenud kurjategijat, kes õnnestus saata ka trellide taha. Hiljem pole inimsmugeldajate tabamisega nii tõsiselt enam tegeletud.

Eriti on suurenenud laste illegaalne sisseränne Rootsi. Neli viiest alaealisest varjupaigataotlejast on pärit Somaaliast, Iraagist või Afganistanist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles