Rowhani: Iraan ei ole kunagi tegelenud tuumarelvade väljatöötamisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rowhani.
Iraani president Hassan Rowhani. Foto: SCANPIX

Iraani uus president Hassan Rowhani kinnitas eile telekanalile NBC antud intervjuus, et Iraan ei ole kunagi tegelenud massihävitusrelvade väljatöötamisega ega tee seda ka tulevikus.


«Mitte mingil juhul ei loo me massihävitusrelvi, sealhulgas tuumarelvi, ega tee seda ka tulevikus,» lubas Rowhani. Ta rõhutas, et Iraan ei ole tuumarelva väljaarendamise poole kunagi püüelnudki.


Sealjuures kinnitas president, et tal on täisvolitused läänega Teherani uraanirikastamisprogrammi arutlemiseks ning rääkis ka USA president Barack Obama saadetud kirjast, mida ta nimetas positiivseks ja konstruktiivseks.

«See kiri võib olla peenetundeline ja väike samm tõeliselt olulise tuleviku suunas,» märkis Rowhani.

Eile tuli Iraanist ka teade 11 poliitvangi vabastamisest. Nende seas olid tuntud inimõigusteadvokaat Nasrin Sotoudeh ja väidetavalt ka reformimeelne poliitike Mohsen Aminzadeh. Poliitvangida vabastamine oli ka üks Rowhani valimislubadustest osana mõõdukamast ja avatumast poliitikast.

Järgmisel nädalal läheb Rowhani New Yorki ÜRO peaassambleele, kus osaleb ka USA president Barack Obama. , ent esialgu pole nende kohtumise osas kokkuleppeid sõlmitud.

Obama teatas eelmisel nädalal, et alustas Rowhaniga kirjavahetust. Valge Maja teatel kirjutas Obama Rowhanile, et soovib anda Iraanile võimaluse tõestada, et nende tuumaprogrammi eesmärgiks ei ole tuumarelva loomine.

«Siin võib olla võimalus diplomaatiaks. Ma loodan, et iraanlased haaravad sellest kinni. On märke, et Iraani uus president Rowhani on keegi, kes otsib lääne ja Ühendriikidega avatud dialoogi viisil, mida me varem pole näinud. Ja me peaksime seda proovima,» ütles Obama.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on kirjeldanud Rowhani, kui hunti lambanahas ja ähvardanud sõjategevusega, kui see peaks osutuma vajalikuks, et takistada Iraani tuumarelva hankimisel. Netanyahu ütles teisipäeval, et kavatseb septembri lõpus USA presidendi Barack Obamaga kohtudes rõhutada Iraani tuumaprogrammi peatamise tähtsust.

Valitsuskabineti istungil kõnelenud Netanyahu lausus, et kohtub Obamaga New Yorgis enne ÜRO peaassamblee ette astumist. Peaminister lisas, et Iraan peab astuma neli sammu: lõpetama täielikult uraani rikastamise, eemaldama oma territooriumilt kogu rikastatud uraani, sulgema Qomi maa-aluse tuumarajatise ning peatama plutooniumireaktori ehitamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles