Alpinistid: Liivak hukkus kaaslaste hulljulguse tõttu

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alpid.
Alpid. Foto: AFP / Scanpix

Kogenud alpinistid Urmas Grauen ja Ilmar Priimets peavad Alpides julgestuseta laskumisel surnuks kukkunud Eva Liivaku surma põhjuseks grupikaaslaste liigset riskimist.


«Julgestuseta laskumine 45-kraadisel jäänõlval on igaühega juhtuda võiva tasakaalukaotuse korral ülimalt suure tõenäosusega fataalsete tagajärgedega,» rääkisid

Päevaleht Online

'ile mehed, kelle sõnul sellisel kaldel kirkaga pidurdamine üldjuhul ei toimi, sest nõlva löödud kirkateraviku pidurdusvõimest ei piisa hetkega kogunenud suure kiiruse summutamiseks.

«Eva Liivakuga samasse gruppi kuulunud Arvi Jõersi kinnitus, et ta on isiklikult täielikult veendunud sellel marsruudil julgestuseta liikumise õigsuses, viitab kogenematusele, avantürismile või soovile veenda ebakompetentset avalikkust, et teisiti laskuda ei saanudki ja kukkujal polnud õnne,» leiavad 20-hooajase mägigiidi staažiga Grauen ja 7-hooajase mägigiidi staažiga Priimets.

Arvi Jõers on varem öelnud, et pidas julgestuseta laskumist õigeks.

«Sellises kohas ei ole võimalik libisevat kaaslast köie abiga kinni hoida, vaid sa lähed ise ka kaasa,» rääkis Jõers, lisades et otsuse end köiest lahti võtta olid teinud veel kaks alpinistide seltskonda, kes eestlastega koos laskusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles