Kosovos tapeti leedulasest Euroopa Liidu politseinik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu politseinikud kindlustavad ala Zvecani linna lähedal, kus tapeti täna üks missiooni liige.
Euroopa Liidu politseinikud kindlustavad ala Zvecani linna lähedal, kus tapeti täna üks missiooni liige. Foto: SCANPIX

Kosovo rahutus põhjaosas hukkus täna kaks kuulihaava saanud leedulasest politseinik, kes viibis seal Euroopa Liidu Kosovo õigusriigimissiooni (EULEX) raames.
 

Leedu tolliameti teatel oli hukkunu 35-aastane leedulasest tolliametnik Audrius Šenavičius, kes liitus missiooniga 2012. aastal ning oli Klaipėdas tolliametnikuna töötanud alates 2000. aastast.

Rutiinset hommikust piirimonitooringut läbi viinud kaks EULEXi autot kuue mehega liikusid Zvecani linna läheduses, kui neid tulistati. Kaks kuulihaava saanud mees toimetati haiglasse, ent elustamiskatsed ebaõnnestusid ning ta kuulutati surnuks. Veel kaks inimest sai vigastada.

Tegu on esimese inimkaotusega viis aastat kestnud missioonil.

EULEX Kosovo ehk Euroopa Liidu õigusriigi missioon Kosovos on 2008. aasta detsembris käivitunud Euroopa Liidu suurim tsiviilmissioon, mille põhieesmärk on toetada Kosovo võime õigusriigi valdkonnas, st aidata jälgides ning juhedades kaasa Kosovo politsei, justiitsvaldkonna ning tolli arengule. Kosovska Mitrovica piirkonnas, kus rünnak aset leidis, domineerivad etnilised serblased, kes ei tunnista Kosovo 2008. aastal ühepoolselt väljakuulutatud iseseisvust.

EULEX on saanud toetuse kõigilt Euroopa Liidu 27 liikmesriigilt, sealhulgas nendelt, mis pole Kosovo iseseisvust tunnustanud.

Eesti on missioonile lähetanud kolm eksperti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles