Kreeka peaminister: me ei lase neonatsidel demokraatiat õõnestada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka ajalehepealkirjad päev pärast seda, kui väidetavalt Kuldse Koidikuga seotud isik pussitas surnuks vasakpoolse muusiku.
Kreeka ajalehepealkirjad päev pärast seda, kui väidetavalt Kuldse Koidikuga seotud isik pussitas surnuks vasakpoolse muusiku. Foto: SCANPIX

Kreeka peaminister Antonis Samaras teatas, et ei lase neo-natside erakonnal Kuldne Koidik demokraatiat õõnestada ning lubas teha kõik, et erakond keelustada.


Kreeka neonatsliku erakonna Kuldne Koidik liige tunnistas end väidetavalt süüdi eile Ateenas toime pandud pussitamises. Ohvriks oli 34-aastane vasakpoolsete vaadetega anti-fašistlik aktivist ja muusik Pavlos Fyssas. Kreeka ühiskond on sündmustest äärmiselt häiritud. Killah P nime all anti-fašistlikku räppmuusikat loonud Fyssase matusel osales üle 2000 leinaja, kes avaldasid oma pahameelt toimunu üle.

«See valitsus ei lase natside järglastel meie ühiskonda mürgitada ega kuritegusid sooritada,» teatas Samaras riiklikus televisioonis.

Kuldne Koidik, mis on Kreeka populaarsuselt kolmas erakond, mõistis tapmise hukka ning eitas igasugust seost kuriteoga. Erakonna sõnul on nende süüdistajad sotsiopaadid, kes püüavad hääli võita.

Kreeka koalitsiooni kuuluva sotsialistliku erakonna Pasok juht Evangelos Venizelos kommenteeris aga, et vägivald on üks Kuldse Koidiku prioriteetidest.

Venizelos ja Samaras leppisid kokku, et kasutavad kõiki seaduslikke meetmeid, et Kuldne Koidik keelustada.

Kuldset Koidikut süüdistatakse ka mitmetes immigrantide vastu suunatud kuritegudes. Peaministri sõnul tuleb neid nüüdsest kohelda kriminaalse organisatsioonina.

Mitmete Kreeka ühingute streik läks sujuvalt üle protestiks Fyssase tapmise üle ning ka tänaseks õhtuks on kavandatud mitmeid protestiaktsioone.

45-aastane kahtlusalune ilmub süüdistaja ette laupäeval.

Protestidel, kus avaldati meelt ka muusiku tapmise üle, toimus mitmeid vägivaldseid intsidente – noored süütasid prügikaste ja loopisid politseid tänavakividega, korrakaitsjad vastasid pisargaasiga. Arreteeriti vähemalt 23 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles