Loomade farmiks muutunud Orwelli sünnikodu tehakse korda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Orwell
George Orwell Foto: SCANPIX

India üks vaesemaid osariike on asunud renoveerima briti kirjaniku George Orwelli sünnikodu, lootuses meelitada piirkonda ohtralt välismaised turiste, kirjutab täna

The Times

.


Ajalehe teatel said India idaosas Bihari osariigis asuva Motihari elanikud alles hiljuti teada, et «Loomade farmi» ja «1984» autor George Orwell nende elukohas sündis.

Vähesed kohalikud oskavad lugeda ja veel vähem inimesi mõistab inglise keelt, seega polnud ime, miks maja, kus hiljem kirjanikunimeks George Orwell võtnud Eric Arthur Blair 25. juunil 1903. aastal sündis, oli lagunemas ja saanud koduks hulkuvatele loomadele.

Nüüd on aga kohalikud võimud asunud hoonet renoveerima, kuna tahavad selle muuta välisturiste kohale meelitavaks muuseumiks.

«Maja on räämas,» ütles Bihari kultuuriminister Vivek Singh. «Osariigi valitsuse eesmärk on hoonet kaitsta. Protsess võtab aega umbes kolm nädalat. Arvestades maja olulisust oleme enam kui valmis võtma selle kaitse alla.»

Orwell sündis Motiharis ajal, mil tema isa Richard W. Blair töötas kohalikus oopiumiäris Briti India valitsuse heaks. Motihari oli tollal Suurbritannia oopiumiekspordi peamine keskus.

Kirjanik kolis Suurbritanniasse üheaastasena. 18-aastasena üritas ta sünnimaale naasta, kuid määrati Briti impeeriumipolitsei koosseisus hoopis Birmasse, kuna ta pooldas väidetavalt India iseseisvusliikumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles