Putin: Venemaa vajab USA raketikilbi vastu uusi ründerelvi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RIA No­vosti / TopFoto / SCANPIX

Venemaa peab arendama oma ründerelvastust, et mitte lubada raketikilpi kavandaval USA-l ja selle partneritel käituda piirkonnas nii, nagu nad heaks peavad, ütles peaminister Vladimir Putin täna AFP teatel.


«Tasakaalu säilitamiseks peame arendama ründerelvasüsteeme, mitte raketikaitsesüsteeme, nagu Ühendriigid teevad,» ütles Putin visiidil Vladivostokki. «Raketitõrje ja ründerelvastuse probleemid on omavahel väga lähedaselt seotud.»

«Ehitades enda kohale sellise vihmavarju, võivad meie partnerid tunda end täiesti turvaliselt ja teevad, mida tahavad,» lisas valitsusjuht. «See paiskab tasakaalu ümber. [Säärases olukorras] suureneb reaalpoliitikas ja majanduses kohe agressiivsus.»

Putini avaldus on märk Moskva jäigemast seisukohast julgeolekusuhetes Ühendriikidega. Venemaa ja USA üritasid lõppeval aastal allkirjastada uut tuumarelvastuse piiramislepet, kuid kõnelused kestavad endiselt.

Venemaa president Dmitri Medvedev teatas sel kuul, et Venemaa jätkab vaatamata tuumakõnelustele uue põlvkonna tuumarakettide arendamist, sest ilma nendeta ei ole tema sõnul võimalik Venemaad kaitsta.

Putin ütles ka, et USA peaks Moskvale loovutama oma uue raketitõrjekava detailplaanid, kui tunneb muret selle üle, et Venemaa ballistilisi rakette arendab.

«Las ameeriklased annavad üle kogu oma info raketikaitse kohta ja meie oleme valmis andma üle kogu info, mis puudutab ründerelvastussüsteeme,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles