Kerry: ÜRO Julgeolekunõukogu peab järgmisel nädalal tegutsema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry
USA välisminister John Kerry Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu peab olema valmis koostama järgmisel nädala Süüria keemiaarsenali teemal siduva resolutsiooni, ütles USA välisminister John Kerry neljapäeval.

Kerry sõnul oli «selgesõnaline» ÜRO aruanne kinnitanud, et augustikuise keemiarünnaku korraldasid Süüria valitsusväed.

«Algab proovilepanek. Julgeolekunõukogu peab olema valmis asuma järgmisel nädalal tegudele. On ülioluline, et rahvusvaheline üldsus reageeriks ja seisukoha võtaks,» rääkis USA välisminister.

ÜRO inspektorid andsid sel nädalal üle aruande, mille kohaselt «annavad kogutud keskkonna-, keemilised ja meditsiinilised analüüsid selgeid ja veenvaid tõendeid selle kohta, et 21. augustil kasutati Damaskuse Ghouta piirkonnas närvigaasi sariini sisaldanud pind-pind tüüpi rakette».

Julgeolekunõukogu alaliste liikmete USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia arvates näitas raport selgelt Süüria režiimi süüd.

Kolmapäeval teatas aga Venemaa, et Süüria valitsus on andnud Moskvale üle asitõendid, mis tõestavad hoopis valitsusvastaste ülestõusnute süüd keemiarünnakus.

Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov ütles teisipäeval, et Venemaa ei ole raportiga rahul, kuna see on valikuline ja eirab teisi episoode.

Ehkki USA ja Venemaa leppisid laupäeval Genfis kokku Süüria keemiarelva rahvusvahelisele kontrollile allutamises ja hävitamises, on ÜRO Julgeolekunõukogu ülestõusnuid toetavate lääneriikide ning Assadi poolel oleva Venemaa ja Hiina vastuseisu tõttu blokeeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles