Saksamaal mõisteti kurdi pereisa tütre tapmise eest eluks ajaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi naised.
Kurdi naised. Foto: Reuters / Scanpix.

Nordrhein-Westfaleni liidumaal elanud noor kurdi päritolu naine tapeti pereliikmete poolt, sest ta oli väidetavalt suguvõsa au määrinud. 50-aastane isa mõisteti nüüd mõrva eluks ajaks vangi, karistuse said ka tema abilised, vahendas ajaleht Die Welt.


Kümme kuud tagasi toimunud kuriteo eest pandi vangi veel tapetud tüdruku Gülsümi kolmikvend ja 37-aastane aserist peretuttav. «Gülsüm langes jubeda kuriteo ohvriks,» teatas kohtu eesistuja Christian Henkel. «See on isa ja poja töö.»

Gülsümil oli armulugu albaanlasega, kuid perekond soovis ta mehele panna kellelegi teisele. Kui nad teada said, et tütar pole enam neitsi ja on salaja koguni aborti teinud, otsustasid isa ja vend ta kohtu sõnul ära tappa. Nad viisid tüdruku üksikule metsarajale, kägistasid ta ning peksid tema näo koos aserist abilisega puruks.

Gülsümi läänelik elustiil oli perekonnale pinnuks silmaks olnud pikka aega. Tapmise peakorraldajaks osutunud isa oli kohtu sõnul tüdrukut korduvalt peksnud, et see meelt parandaks. Gülsüm sai saksa võimudelt perevägivalla vastu ka abi, muuhulgas elukoha, kuid pöördus ikka perekonna juurde tagasi.

Gülsümi perekond kolis Türgist Saksamaale 15 aasta eest. Peres oli kuus last, nende hulgas kolmikud. Tüdruku ema suri segastel asjaoludel 1996. aastal, 1999. aastal abiellus isa uuesti ja sai naisega viis last. Kõik nad kasvasid üles traditsioonilise islamiõpetuse kohaselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles