Algasid Vene-Valgevene sõjaväeõppused Zapad-2013

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid.
Vene sõdurid. Foto: SCANPIX

Umbkaudu 13 000 sõjaväelast osaleb tänal alanud Venemaa ja Valgevene ühistel strateegilistel sõjaväeõppustel Zapad-2013, teatasid Valgevene võimud.


«Õppused peetakse 20.-26. septembrini Valgevene kaitseministri ja Vene kindralstaabi ülema ja esimese asekaitseministri järelevalve all,» ütles Interfaxile kaitseministeeriumi kõneisik. «Õppused viiakse läbi kahes etapis Bresti, Goža, Ossipovitši, Obuz-Lesnovski, Borissovi ja Domanovski polügoonidel ning Vene Kaliningradi oblastis.»

Pressiesindaja sõnul osaleb Valgevene territooriumil peetavatel õppustel 13 000 sõjaväelast, 350 soomukit, nende seas 70 tanki, üle 50 suurtüki ning samuti üle 50 lennuki ja helikopteri.

«Õppuste eesmärgiks on hinnata Vene-Valgevene liitriigi ühise kaitsesüsteemi toimimist ja selle suutlikkust kaitsta rahvuslikku ja regionaalset julgeolekut. Lisaks hinnatakse õppuste käigus ka üksuste väljaõpet,» rääkis ta.

Vene siseministeeriumi esindaja ütles esmaspäeval, et õppuste Zapad-2013 ajaks viiakse kõrgendatud lahinguvalmidusse ka siseväed.

Valgevene teatas, et on õppuste aktiivset faasi kutsunud jälgima kaitseministeeriumis akrediteeritud sõjalis-diplomaatilise korpuse esindajad, aga samuti vaatlejaid Lätist, Leedust, Poolast ja Ukrainast. Vaatlejaid on kutsunud ka Venemaa.

NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni sõnul ei anna Vene ja Valgevene ulatuslikud ühisõppused Leedu piiri lähedal alust kartusteks.

Rasmussen ütles septembri algul BNSile, et ei usu, et Zapad-2013 kujutaks NATO-le või tema liitlastele ohtu: «Ka meie viime läbi oma õppuse Steadfast Jazz. On üpris loomulik, et sõjaväed korraldavad õppusi. Oluline on aga see, et jääksime läbipaistvaks ja ütleksime teisele osapoolele, miks [õppused] toimuvad; milline on nende eesmärk, maht ja ulatus. Me oleme venelasi informeerinud ja saanud infot ka nende õppuse kohta. [...] Väga tähtis on võimaldada täielikku läbipaistvust, et ei tekiks väärtõlgendusi ega arusaamatusi.»

Kommenteerides väidet, et NATO-le ei ole edastatud informatsiooni viimase planeerimiskonverentsi kohta, lausus peasekretär: «Me võiksime ju loota suuremat läbipaistvust, kuid osalist läbipaistvust on meile siiski pakutud, mis on vähemalt varasemaga võrreldes edasiminek. Hiljaaegu oli meil NATO-Vene Nõukogus kasulik kohtumine ja venelased on meile andmeid edastanud.»

Ka novembris Balti riikides aset leidvates NATO õppustes Steadfast Jazz 2013 ei ole Rasmusseni sõnul mitte midagi ebatavalist, kuna viimase seitsme aasta jooksul on sarnaseid õppuseid tema sõnul läbi viidud ligikaudu 17 korral ja 14 erinevas riigis.

Nelja aasta eest harjutati õppustel Zapad-2009 muu hulgas Balti riikide ründamist ja Varssavile ennetava tuumalöögi andmist, Baltimaad, Poola ja NATO mõistsid toonase õppuse hukka.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles