Poola palus Rootsilt abi Auschwitzi-sildi varguse uurimisel

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiuurijad demonstreerivad Auschwitz Birkenau värava kohal rippunud silti, mis leiti tükeldatuna üles.
Politseiuurijad demonstreerivad Auschwitz Birkenau värava kohal rippunud silti, mis leiti tükeldatuna üles. Foto: AP / Scanpix

Poola ametivõimud saatsid täna Rootsi justiitsministeeriumile ametliku abipalve, mille taga on Auschwitzi koonduslaagri sildivarguse uurimine.


Mõlema riigi meedias on räägitud sellest, et varguse tellijaks oli rootslane, vahendas AP.

Tänavu 18. detsembril varastatud silt «Arbeit macht frei» leiti üles anonüümse vihje põhjal ja seda kolmeks tükeldatult kolm päeva pärast kuritegu.

Politsei pidas kinni sildi varastanud viis poolakat, kuid töö tellija viibib endiselt vabaduses.

Prokuröri sõnul ei saanud pisikriminaalid ise arugi, et nende tegu põhjustas suure rahvusvahelise skandaali.
Poola ametivõimud teatas varsti pärast vahistamist, et tegemist on eurooplase tellitud tööga.

Eelmisel nädalal kirjutasid Poola ajalehed, et töö taga on rootslased. Poola ametivõimud väidet ei kommenteerinud, Rootsi politsei lükkas selle tagasi.

Aftonbladeti väitel oli tellimisega seotud Rootsi uusnatsid, kes kavatsesid sildi müüa miljonite Rootsi kroonide eest lääne kollektsionääridele. Allikas väitis, et sai ülesandeks otsida huvilisi Suurbritanniast, Prantsusmaalt või USAst.

Müügitulu oli plaanis kasutada ära terrorirünnaku korraldamiseks Rootsi riigipäevahoonele ja välisministeeriumile, kirjutas Aftonbladet.

Kurikuulus silt on Poola politsei valduses, kuid Auschwitz-Birkenau muuseum loodab selle kiiret tagastamist, kuna jaanuaris tähistatakse koonduslaagri vabastamise 65. aastapäeva.

Praegu ripub koonduslaagri värava kohal esialgse sildi koopia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles