Miljardär Deripaska läheb Rusaliga Hong Kongi börsile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Deripaska
Oleg Deripaska Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vene miljardäri Oleg Deripaska alumiiniumigrupp UC Rusal kavatseb teenida jaanuaris oma esmase lihtaktsiate emissiooniga Hong Kongis kuni 2,6 miljardit dollarit.


Nagu 1141-leheküljelisest emissiooniprospektist lugeda võib, müüb Rusal hinnaga 9,10 kuni 12,50 Hong Kongi dollarit 1,61 miljardit aktsiat, kuna neil on vaja leida võimalus maksta ära 14,9 miljardi USA dollari suurune võlg.

Pakkumine võrdub ligikaudu 10,6 protsendiga firma varadest, mis teeb Rusali turuväärtuseks koguni 24,3 miljardit dollarit.

Rusali IPO, mis on ühtlasi esimene Vene firma börsileminek Hong Kongis, on ilmselt tingitud sellest, et globaalne alumiiniumitööstus kannatab suure ületootmise ja langeva nõudluse all.

Tänavuse esimese poolaastaga sai firma 868 miljonit dollarit kahjumit, kusjuures möödunud aasta sama perioodi kasum ulatus 1,4 miljardi dollarini, selgub prospektist. Rusali sõnul ei tohiks tänavune puhaskasum jääda alla 434 miljoni dollari.

Rusal on endale kindlustanud nelja põhiinvestori toetuse, kes ostavad ära ligi 40 protsenti pakutavatest aktsiatest ehk 4,2 protsenti firmast. VEB on broneerinud 477 miljonit aktsiat, mis maksab kokku 764 miljonit dollarit.

New Yorgi riskifond Paulson & Co lubas investeerida 100 miljonit dollarit. Sünnijärgne pankur Nathaniel Rothschild ja malaisialasest Hiina miljardär Robert Kuok investeerivad vastavalt 50 ja 20 miljonit dollarit. Deripaska osalus firmas langeb pärast IPOt 53,35 protsendilt 47,59 protsendile.

Aktsiad noteeritakse 22. jaanuaril ja kauplemine peaks algama 27. jaanuaril. Rusal ütles, et kogu müügitulu läheb võlakoorma vähendamiseks ja muude kohustuste täitmiseks kreeditoride ees.

Rusal tegi oma avalduse Hong Kongi börsile tulekuks kiirustades ning selle ümber on olnud palju vastuolusid. Hong Kongi börsikomitee pani avalduse esialgu ootele, kuna neile tegi muret Vene riigipangalt VEBilt võetud 4,5 miljardi dollari suurune laen, mis 2010. aasta oktoobriks ära tuli maksta.

Komitee liikmed aktsepteerisid börsiletulekut tingimisi 18. detsembril, kui Venemaa suurim pank Sberbank nõustus VEBi laenu üle võtma ja pikendama seda 2013. aastani.

Pretsedenditu sammu astus ka Hong Kongi finantsinspektsioon, kes sätestas IPO suhtes investeerimise miinimumläved. Rusal võib aktsiaid müüa vaid sellistele investoritele, kes tellivad vähemalt 1 miljoni Hong Kongi dollari väärtuses aktsiaid. Pärast börsiletulekut kaubeldakse aktsiatega ainult vähemalt 200 000 Hong Kongi dollari suuruste täispartiide kaupa.
Tehingu kaassponsorid, globaalsed koordinaatorid ja arvepidajad on BNP Paribas ja Credit Suisse.

Arvepidamisel on abiks ka Bank of America-Merrill Lynch, Bank of China International, Nomura, Renaissance Capital, Sberbank ja VTB Capital.

Copyright The Financial Times Limited 2009.
 


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles