Taanis üritati mõrvata prohvet Muhamedi pilapiltide autorit

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani karikaturist Kurt Westergaard
Taani karikaturist Kurt Westergaard Foto: Reuters / Scanpix

Taanis üritati tappa prohvet Muhamedi pilapiltide autorit Kurt Westergaardi, teatas julgeolekupolitsei PET.


Politsei tulistas eile õhtul 28-aastast somaallast, kes üritas tungida Westergaardi koju, vahendas

AFP

.

PET peadirektori Jakob Scharfi sõnul oli tegemist terroriakti katsega ja mees kavatses kunstnikku tappa.

Politsei andmetel on kirve ja pussnoaga relvastatud mehel lähedasi kontakte Somaalia suurima islamirühmituse Al-Shababiga ning terrorivõrgustiku Al-Qaedaga Ida-Aafrika liidritega.

Arvatavat kurjategijat kahtlustatakse terrorismiga seotud tegevuses Ida-Aafrikas. Julgeolekupolitsei (PET) andmetel kuulub mees Taanis terrorivõrgustikku, mille tegevust on jälgitud pikka aega.

Karikaturisti tapmist plaaninud mees viskas kohale saabunud politseinikke kirvega, mistõttu tulistasid korrakaitsjad teda jalga ja kätte. Somaallane sai tõsiselt viga ja ta toimetati haiglasse, kuid tema elu pole ohus.

Mõrvakatse korraldatule kavatsetakse esitada süüdistus Westergaardi ja politseiniku tapmiskatses.

74-aastane Westergaard oli intsidendi ajal kodus koos 5-aastase lapselapsega. Kunstnik helistas ise politseisse ja teatas ründajast.

«Me varjusime turvatuppa, kui mees hakkas ust kirvega maha lööma,» jutustas Westergaard.

Uudisteagentuuri Ritzau teatel sõitis Århusi lähedal Visbys elava kunstniku kodumaja juurde tosin politseiautot. Pommirühm otsis lähiümbruse läbi võimaliku lõhkekeha tõttu.

Esialgsete andmete järgi oli somaallane saabunud koos kahe abilisega, kuid hilisema informatsiooni järgi tegutses ta siiski üksinda.

Westergaardi joonistatud prohvet Muhamedi kujutanud 12 pilapilti, mis 2005. aastal avaldati ajalehes Jyllands-Posten, tõid kaasa pahameeletormi islamimaailmas. Pärast seda on mitu korda püütud kunstniku elu kallale tungida ja Westergaard on vajanud politseilt kaitset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles