Saudid pakuvad Iraani hülgamise eest Moskvale relvatehinguid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia delegatsioon pidas eile Moskva lähistel läbirääkimisi Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi ja teiste kõrgete ametnikega.
Saudi Araabia delegatsioon pidas eile Moskva lähistel läbirääkimisi Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi ja teiste kõrgete ametnikega. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene meedia andmetel pakkus Saudi Araabia hiljuti võimalust sõlmida Moskvaga suuri relvaostutehinguid tingimusel, et venelased piiravad oma koostööd rahvusvahelise pahameele pälvinud Iraaniga.

Kremlist pole anonüümsetest diplomaatilistest allikatest saadud informatsiooni kommenteeritud, samuti vaikiti Saudi Araabia saatkonnas Moskvas, vahendas Reuters.

Kommersant kirjutas täna, et saudi prints Bandar bin Sultan, kes on rahvusliku julgeolekunõukogu juht, kohtus esmaspäeval president Dmitri Medvedevi ja peaminister Vladimir Putiniga ning läbirääkimistel keskenduti kahepoolse koostöö laiendamisele. ITAR-Tassi teatel kirjutati eile alla ka kahe riigi sõjalis-tehnilise koostöö kokkuleppele.

Saudi Araabia välisminister prints Saud al-Faisal soovitas kuningas Abdullahi nimel juba veebruaris Venemaale piirata koostööd Iraaniga. Vastutasuks lubasid saudid siis ajalehe andmetel Moskvale atraktiivseid lepinguid, mis põhimõtteliselt tähendavat seda, et Venemaale pakutakse suurpartneri rolli Lähis-Idas.

Kommersandi andmetel eilsel kohtumisel neid ettepanekuid konkretiseeriti. Kaitsetööstuse allikad rääkisid lehele, et saudid on huvitatud nii õhutõrjesüsteemide, helikopterite kui ka tankide ostmisest kokku miljardite dollarite eest.

Saudi Araabia on maailma suurim naftatootja ning kulutab suuri summasid relvajõududele, olles seejuures mures ka Iraani üha suurenevate ambitsioonide pärast. Venemaa samal ajal üritab pärast NSV Liidu lagunemist taas kanda kinnitada Lähis-Idas ning aitab Iraanil ehitada esimest tuumareaktorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles