Auschwitzi sümboli varguse tellis Rootsi uusnatsidelt britt

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiuurijad demonstreerivad Auschwitz Birkenau värava kohal rippunud silti, mis leiti tükeldatuna üles.
Politseiuurijad demonstreerivad Auschwitz Birkenau värava kohal rippunud silti, mis leiti tükeldatuna üles. Foto: AP / Scanpix

Auschwitz-Birkenau surmalaagri väravakirja «Arbeit Macht Frei» varguse tellis Rootsi paremäärmuslaslikult rühmituselt suure tasu eest rikas Briti kollektsionäär, kes kogub natsidega seotud esemeid.


Kolmeks tükiks saetud viie meetri pikkune rauast väravakiri pidi jääma ühes Stockholmi keldris ootama selle tellija kätte toimetamist. Saadud raha tahtsid neonatsidest vargad kasutada rünnakute korraldamiseks Rootsis, et destabiliseerida olukorda enne valimisi, vahendas

ERR Uudised

Briti ajalehte Daily Mirror.

Vangide sepistatud kiri, mis on üks tuntumaid holokausti sümboleid, varastati Lõuna-Poolas Krakowi lähedal asuva Auschwitzi muuseumi väravast 18. detsembri varahommikul.

Kuna vargus sai suure rahvusvahelise tähelepanu osaliseks ja käivitati üleriigiline politseioperatsioon, sattusid uusnatsid paanikasse ja lahkusid kiiresti Gdanskist Rootsi, peitnud eelnevalt väravakirja linnalähedasse metsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles