Itaalias mõisteti vangi meeleavaldajaid peksnud politseinikud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sajad tuhanded üleilmastumisvastased vasakäärmuslased ujutasid seitsme aasta taguse G8 tippkohtumise ajal üle Genova tänavad, mistõttu ei jäänud olemata ka suured kokkupõrked politseiga.
Sajad tuhanded üleilmastumisvastased vasakäärmuslased ujutasid seitsme aasta taguse G8 tippkohtumise ajal üle Genova tänavad, mistõttu ei jäänud olemata ka suured kokkupõrked politseiga. Foto: AFP / Scanpix

Itaalia kohus mõistis süüdi viisteist ametnikku, kes kasutasid vägivalda seitsme aasta eest Genovas toimunud G8 tippkohtumise ajal arreteeritud meeleavaldajate kallal.

Süüdimõistetute hulgas on nii politseinikud, vanglaametnikud kui ka kaks arsti, vahendas BBC News. Neile määratud vanglakaristused küündivad viiest kuust viie aastani.

Ilmselt kaevatakse otsus siiski edasi. Samal ajal mõisteti õigeks mõnikümmend ametnikku, keda süüdistati muu hulgas kallaletungis. Protsess kestis peaaegu kolm aastat.

G8 tippkohtumise ajal protestiaktsioonides osalenud kannatanud väitsid kohtule, et neid peksti ja sunniti end läbiotsimiseks alasti võtma ning prokuröride sõnul esines ka piinamist.

BBC korrespondendi sõnul ükski süüdimõisteti ilmselt reaalselt vanglasse siiski ei satu, sest enne tõenäolise apellatsiooniprotsessi lõppu jõuavad nende õigusrikkumised aeguda. Itaalia valitsus peab siiski politseivägivalla ohvritele maksma miljonite eurode ulatuses valuraha.

Genovas seitsme aasta eest vallandunud kokkupõrked protestijate ja politsei vahel olid ühed ägedamad G8 ajaloos ning tollastes tänavalahingutes hukkus üks ja sai vigastada veel sadu inimesi.

Meeleavaldajaid oli kohale saabunud mitmelt poolt Euroopast, lisaks Itaaliale muu hulgas ka Suurbritanniast, Poolast ja Iirimaalt.

Demonstratsioonide korraldajad süüdistasid hiljem võime organiseeritud vägivalla rakendamises keskkooli juures, kus suur osa protestijaid oli laagris ning ka politseibarakkides, kuhu kinnipeetuid viidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles