Indoneesia kahetseb ülekohut Ida-Timorile

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia tunnistab värske raporti põhjal mineviku vägivallapoliitikat Ida-Timoris. Pildil mõlema riigi juhid kohtumas Bali saarel.
Indoneesia tunnistab värske raporti põhjal mineviku vägivallapoliitikat Ida-Timoris. Pildil mõlema riigi juhid kohtumas Bali saarel. Foto: AP / Scanpix

Indoneesia president Susilo Bambang Yudhoyono väljendas kahetsust ülekohtu pärast, mida tehti Ida-Timorile iseseisvushääletuse ajal eelmise aastatuhande lõpus.

Bali saarel toimunud tippkohtumisel osalenud riigipea tegi avalduse pärast seda, kui ta sai kätte kahe riigi tõe ja õiguse komisjoni lõppraporti, milles kirjeldatakse detailselt inimsusevastaseid kuritegusid noores väikeriigis, asetades suure osa süüst Indoneesia armeele, vahendas BBC News.

1999. aasta rahvahääletuse ajal mõrvati Ida-Timoris umbes tuhat inimest ning veel paljusid piinati vägistati ja sunniti elukohast lahkuma. Kumbki riik pole seni siiski näidanud üles soovi süüdlasi karistada, lubades hoopis omavahelistes suhetes tulevikku vaadata ja edasi liikuda.

ÜRO on juba varem naaberriikide ühiskomisjoni tegevuse hukka mõistnud ning nõudnud vägivalla eest vastutavate isikute kohtu ette toomist. Ida-Timori president Jose Ramos-Horta on värske raporti siiski ametlikult heaks kiitnud.

Yudhoyono avaldas tänases avalduses sügavat kahetsust minevikus juhtunu pärast, mis põhjustas inimelude ja omandi kaotust, kuid ei läinud siiski nii kaugele, et timori rahva ees vabandada, ehkki raportis leitakse, et viimased allutati enne iseseisvuse heakskiitmist süstemaatilisele vägivallakampaaniale.

Edasiminek on siiski toimunud, sest Indoneesia ametlik seisukoht aastatetaguse vägivalla suhtes oli seni märksa jäigem, pidades tollaseid inimõigusrikkumisi isoleeritud intsidentideks, mille taga olid juhuslikud indiviidid.

BBC kommentaatori sõnul annab värske raport mõtlemisainet ka Ida-Timoris, sest ka sealseid iseseisvuslasi peetakse vastutavaks inimõigusrikkumistes, ehkki need olid harvemad ja vähemtõsisemad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles