Endise presidendi hinnangul peab Leedu peatama poliitilise allakäigu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus Foto: SCANPIX

«On väga tähtis, et suudaksime end lõpuks lahti murda ka praegusest allakäigust meie poliitilises elus,» ütles eelmine Leedu president Valdas Adamkus intervjuus ajalehele Lietuvos rytas, mida refereeris uudistevõrk ELTA.

«Kui me ei taasta rahva usaldust valitsusse, ei saa me loota, et Leedust tuleb innovaatiline ja konkurentsivõimeline riik,» rääkis Adamkus.

«Samas tuleb kahetsusega tunnistada, et allakäiguteel on olnud ka Leedu rahvusvaheline maine,» märkis suve alguses ameti Dalia Grybauskaitele üle andnud Adamkus. «Minu arvates kaotame me suhteid oma sõpradega. Mõningad poliitilised otsused on seda mõjutanud. See kahjustab Leedu mainet.»

«Kahtlemata on sellel mõju ka Leedu suhetele Ameerika Ühendriikidega,» leidis endine president. «Mul on kujunenud tugev ja selge arvamus nende väidetavate vanglate kohta, kuid ma ei taha seda kommenteerida. See on tundlik teema ja ma püüan mitte õli tulle valada.»

«Võibolla puudus selleks poliitiline tahe ja otsusekindlus, et vastata ainsale kerkinud küsimusele: kas Leedus oli USA luure keskagentuuri (CIA) vangla või ei?» arutles Adamkus. «Vastuse asemel tehti mitmesuguseid oletusi. Sellised seosed on Leedu rahvusvahelisi huvisid ainult kahjustanud. Eriti puudutame me NATO partnerite usaldust Leedu vastu.»

Adamkus nentis, et CIA salavanglate küsimust uurinud seimikomisjoni töö ei lisanud uusi tõendeid. «Presidendina ei teadnud ma ühestki faktist, mis lubanuks väita, et Leedus oli CIA vangla,» sõnas ta. «Ma ei tea ka praegu ühtki.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles