Hiina punarežiimi tuntuim kriitik võitleb riigiga kohtus

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat. Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabariigi juhtiv teisitimõtleja Liu Xiaobo kaebas edasi Pekingi kohtu otsuse, mille kohaselt määrati talle riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest 11 aastane vanglakaristus.


«Liu Xiaobo andis oma apellatsiooni kohtule üle 29. detsembril,» kinnitas 54-aastase teisitimõtleja advokaat Shang Baojun, kelle sõnul mõistab tema klient, et tema šansid pole väga kõrged, vahendas uudisteagentuur AFP.

Ülemöödunud aastal kirjutas Liu ühena esimestest alla poliitilistele reformidele kutsuvale manifestile Harta 08, mis oli koostatud Tšeshhi ekspresidendi Vaclav Haveli legendaarse Harta 77 eeskujul.

Kunagine ülikooli kirjandusprofessor Liu on istunud vangis seoses osalemisega 1989. aasta Taevase Rahu väljaku meeleavaldustel.

Möödunud aastal hinnati kõrgelt ka tema võimalusi võita Nobeli rahupreemia, sest tänavu möödus 60 aastat Hiina Rahvavabariigi loomisest ja 20 aastat Taevase Rahu väljaku meeleavaldustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles