Tänasest turvavad Baltimaade taevast prantslased

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mirage-2000 hävitaja. Illustreeriv foto.
Mirage-2000 hävitaja. Illustreeriv foto. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Neli Prantsuse Mirage-2000 hävitajat vahetas täna Leedus Šiauliai lennuväebaasis välja viimased kolm kuud Baltimaade õhuruumi turvanud sakslased, teatab uudistevõrk ELTA.

Prantslaste jaoks on see teine kord seda missiooni täita ning seekordses vahetuses osaleb ühtekokku umbes 150 nende sõjaväelast, kelle tavapäraseks teenistuspraigaks on Põhja-Prantsusmaal asuv Cambrai õhuväebaas.

NATO liikmesriigid alustasid Baltimaade õhuturbemissiooni 2004. aastal, kui Eesti, Läti ja Leedu liitusid alliansiga. Õhuturbemissioonil osalemine on vabatahtlik ja selle kulud maksab kinni riik, kelle sõjaväelased sellel parajasti osalevad.

2004. aastast on Baltimaade taevast valvamas käinud Belgia, Taani, Suurbritannia, Norra, Hollandi, Saksamaa, USA, Poola, Türgi, Hispaania, Prantsusmaa, Rumeenia, Portugali ja Tšehhi õhuväelased.

Mullu otsustas NATO pikendada Baltimaade õhuturbemissiooni aastani 2014.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles