Prantsusmaa tühistas seagripivaktsiini hiigeltellimuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse kooliõpilane novembris seagripivaktsiini saamas.
Prantsuse kooliõpilane novembris seagripivaktsiini saamas. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa loobus 50 miljoni seagripivaktsiini doosi ostust, kuna varus seda liiga palju, ning on kindel, et ei pea vaktsiini tootvatele suurtele ravimifirmadele tellimuse tühistamise eest trahvi maksma.


Prantsuse tervishoiuminister Roselyne Bachelot ütles täna, et riik ei vaja 50 miljonit Novartiselt, Sanofi-Pasteurilt ja GlaxoSmithKline'ilt tellitud 94 miljonist vaktsiinidoosist, vahendas AFP.

Prantsusmaal oli kavas anda enamikule oma 64 miljonist elanikust korraga kaks doosi, et neid A/H1N1-viiruse vastu vaktsineerida, kuid seni on preparaati antud vaid viiele miljonile ning Euroopa terviseametnike sõnul piisab ka ühest doosist.

Bachelot' sõnul on Sanofi-Pasteur juba riigi palvel üheksa miljoni doosi tellimuse ilma kahjutasu nõudmata tühistanud ning praegu käivad läbirääkimised ülejäänud kahe miljoni doosi tellimise ärajätmiseks.

Ka ülejäänud tellimuste tühistamise osas loodab valitsus pääseda ilma trahve maksmata. Juba olemasolevaid vaktsiinidoose kavatseb Prantsusmaa maha müüa Egiptusele, Mehhikole ja Ukrainale.

Opositsioonipoliitikud süüdistavad paremtsentristlikku valitsust vaktsiinistrateegia läbikukkumises. Nende sõnul maksis riik ravimifirmadele miljard eurot ning need ongi ainsad, kes juhtumist kasu on lõiganud. Bachelot väitis, et suuri vaktsiinikoguseid ärgitasid teda tellima valitsust nõustanud teadlased.

Seagripp on maailmas seni nõudnud vähemalt 12 220 inimese elu, Prantsusmaal on viirusesse surnud 198 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles