Horvaatia võimupartei viskas endise peaministri oma ridadest välja

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Sanader
Ivo Sanader Foto: AFP / Scanpix

Eelmine Horvaatia peaminister Ivo Sanader visati eile mitme viimastel kuudel puhkenud korruptsiooniskandaali tõttu tema koduparteist Horvaatia Demokraatlikust Liidust (HDZst) välja, teatab uudistevõrk AFP.

Konservatiivne HDZ heitis Sanaderi välja pärast seda, kui too teatas, et võib poliitikasse naasta. «Sanaderi rikkus ära riigi toetusega korruptsioon,» leidis tänane päevaleht Jutarnji List. «See on süstemaatiline riigi raha röövimine, millest tugev peaminister ja valitseva partei juht pidanuks lihtsalt teadma.»

Sama nentis ka majandusleht Poslovni Dnevnik. «Need [korruptsiooni]afäärid on paljastatud üksteise järel, kuid probleem on see, et kõik viivad Sanaderi juurde,» märkis leht.

Viimastel kuudel on Zagreb alustanud mitut uurimist riigifirmades, mis paistavad korruptsioonipesadena. Kinni on peetud kümneid ametnikke. Siiani ühtki ametlikku korruptsioonijuurdlust seoses Sanaderi tegevusega alustatud pole.

Sanader otsustas poliitikast lahkuda tänavu juulis, misjärel ta nimetati oma erakonna aupresidendiks. Tema lahkumine tuli ootamatusena, sest HDZ on jätkuvalt võimul ning järgmiste valimisteni on aega kaks kuud.

Möödunud nädalavahetusel kritiseeris Sanader oma parteikaaslasest mantlipärijat Jadranka Kosorit ning teatas, et võib poliitikasse tagasi tulla, kui HDZ kandidaat peaks 27. detsembril peetavatel presidendivalimistel läbi kukkuma.

Sanader juhtis HDZd aastast 2000 möödunud aasta juulini. Tema eestvõttel sai sellest marurahvuslikust parteist Euroopa-meelne konservatiivne erakond.

Korruptsioonivastane võitlus on üks põhilisi asju, millega Horvaatia peab tegelema, kui soovib pääseda 2012. aastal ELi liikmeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles