Põhja-Korea teatas perede taasühinemise programmi edasilükkamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korea sõja veteran (keskel) näitab näpuga piiriküla Panmunjomi lähistel asuvale Imjingaki paviljonile, mis pärast Korea sõda (1950-1953) lahutab Põhja- ja Lõuna-Koread.
Korea sõja veteran (keskel) näitab näpuga piiriküla Panmunjomi lähistel asuvale Imjingaki paviljonile, mis pärast Korea sõda (1950-1953) lahutab Põhja- ja Lõuna-Koread. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea teatas täna, et lükkab määramata ajaks edasi kuu lõpupoolde kavandatud «perekondade taasühinemise» programmi.

Põhja-Korea riikliku uudisteagentuuri informatsiooni kohaselt tõid võimud edasilükkamise põhjuseks Souli «vaenuliku poliitika».

Lõuna- ja Põhja-Korea jõudsid augustis kokkuleppele, et Korea sõjas (1950-1953) aastakümneteks lahutatud perekondade taasühinemine leiab aset 25.-30. septembril Põhja-Korea Kumgangi mägikuurordis. Ajutiseks taasühinemiseks valitakse välja 100 perekonda kummastki Koreast.

Lõuna-Korea kandidaatide nimekirja koostas arvuti potentsiaalsete ühinejate ea ja perekondlikku tausta põhjal.

Korea sõjas lahku läinud perekondade taasühinemise programm katkes 2010. aasta novembris, kui Põhja-Korea tulistas Lõuna-Korea piirisaart.

Programmi jätkamine oli sümboolne, kuid oluline märk suhete soojenemisest.

Koread pole 1953. aasta relvarahust saadik rahulepet sõlminud. Pinged jõudsid uude haripunkti kevadel, kui Põhja-Korea ähvardas Lõuna-Koread ja selle liitlast USA-d tuumarünnakuga.

Pyongyang sulges siis ühtlasi kahe riigi ühise Kaesongi tööstuspargi. Tööstuspark loodi 2004. aastal, kui Koreade suhted olid üsna head. See asub Põhja-Korea demilitariseeritud tsooni põhjaküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles