Ivanov: kui Assad petab, siis võib Moskva oma positsiooni muuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene presidendi administratsiooni ülem Sergei Ivanov.
Vene presidendi administratsiooni ülem Sergei Ivanov. Foto: SCANPIX

Venemaa võib muuta oma positsiooni Süüria küsimuses, kui ilmneb, et president Bashar al-Assad petab rahvusvahelist kogukonda, ütles Vene presidendi administratsiooni ülem Sergei Ivanov.

«Teoreetiliselt ja hüpoteetiliselt on meie positsiooni muutus Süüria suhtes võimalik, kui me veendume, et Assad tegeleb puru silma ajamisega,» lausus Ivanov täna Stockholmis peetud Londoni rahvusvahelise strateegiliste uuringute instituudi (IISS) konverentsil «Ülemaailmne strateegiline ülevaade».

Ivanov ärgitas mõtlema ka ühte teise hüpoteetilise stsenaariumi üle. «Mis juhtuks, kui selgub, et keemiarelvi kasutasid nii Süüria režiim kui ka ülestõusnud. Kujutage ette, mida rahvusvaheline kogukond siis võiks ette võtta,» lausus ta.

Administratsiooniülem jätkas, et Venemaa saaks sellises olukorras tegutseda vaid diplomaatiliselt. «Mida muud saaksime me teha?» küsis ta.

Venemaa ja USA leppisid 14. septembril kokku kavas, mis näeb ette Süüria keemiarelvade hävitamist 2014. aasta keskpaigaks. Selle nädala lõpuks peab Damaskus esitama nimekirja oma keemiarelvavarudest ja nende asupaikadest.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) teatas eile, et Damaskus andis neile üle esialgse deklaratsiooni riigi keemiarelvaprogrammi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles