Guardian: Ühendriigid olid 1961. aastal tuumakatastroofi lävel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA pommituslennuk B-52.
USA pommituslennuk B-52. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide valduses olnud tuumapomm oleks 1961. aastal Põhja-Carolinas peaaegu et lõhkenud, kirjutab The Guardian täna.

Lõhkemise puhul oleks see olnud 260 korda võimsam, kui Hiroshimale heidetud tuumapomm.

Ajalehe väited põhinevad aastaid salajaseks nimetatud dokumendil. Selle järgi kukkusid kaks Mark 39 vesinikupommi Goldsboro linna kohal pommituslennukist B-52 selle tehnilise rikke tõttu alla. 

Guardiani väitel on uuriva ajakirjaniku Eric Schlosseri leitud dokument esimene kindel tõend sellest, et USA oli 23. jaanuaril 1961 tuumakatastroofi lävel.

Juhtunu tõsiduse üle on spekuleeritud palju. Ühendriikide valitsus on korduvalt lükatud tagasi väiteid, nagu oleks inimeste elu sattunud ohtu julgeoleku ebakohtade tõttu.

Äsja avaldatud dokument näitab aga, et üks pommidest käitus samuti kui sõjaaegne tuumapomm.

Tuumarelvade tehnoloogilise ohutuse eest vastutavas uurimiskeskuses (Sandia National Laboratories) töötanud insener Parker Jones kirjutas kaheksa aastat pärast juhtunut, et ühel pommil lülitus plahvatust ära hoidvast neljast turvamehhanismist tööle vaid üks ja see hoidiski õnnetuse ära.

Kui pomm oleks lõhkenud, siis oleks radioaktiivsed sademed võinuid levida Washingtoni, Baltimore’i, Philadelphiasse ja koguni New Yorki. Miljonite inimeste elu oleks seega sattunud tõsisesse ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles