Reportaaž Berliinist: Merkel lõpetas pealinnas kampaania andunud fännide seas

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pani liidukantsler Angela Merkel Berliinis Tempodromi kontserdimajas oma valimiskampaaniale punkti, kaks päeva varem oli seda pealinnas teinud tema konkurent Peer Steinbrück.

«Palun teid mind tugeva mandaadiga toetada, et teil oleks tugevam Euroopa, aga ka tugevam Saksamaa,» ütles roosat pintsakut kandev Merkel oma lõpukõnes. 3000 külastajat mahutav saali oli puupüsti täis kristlike demokraatide(CDU) poolehoidjaid , paljudel neist käes ka oranžid plakatid kirjaga  «Angie», mis kantsleri iga vähegi kiiduväärse avalduse peale kõrgele õhku kerkisid.

Märgatava osa Merkeli sõnavõtust moodustasid Euroopa ja euroliiduga seotud teemad. Merkel tuletas kuulajatele meelde, et Saksamaa heaolu sõltub muude ELi maade käekäigust, sest 60 protsenti Saksamaa ekspordist läheb ELi. «Euro stabiliseerimine on Saksamaa huvides, et inimestel oleks siin kindel palk ja kindel töökoht,» lisas ta.

Merkeli sõnul on talt palju küsitud, kas teda ei häiri Portugali ja Kreeka visiitide ajal toimuvad temavastased protestid, kus meeleavaldajad ei kohku ka tagasi naise pildile Hitleri kuulsat vuntsi lisamast. «Ma vastan neile, et mind need protestid hoopis rõõmustavad. Ma olen pikalt oma elust elanud riigis, kus sõnavabadust polnud ja seetõttu hindan olukorda, kus inimesed saavad end vabalt väljendada,» ütles Merkel.

Kõne üks väheseid kriitikatorkeid läks roheliste aadressil, kes pakkusid välja taimetoidupäeva idee, kus söögikohad pakuksid lihavabu toite. «Ma usun, et inimesed suudavad ise oma otsuseid teha, mitte et keegi otsustab nende eest, et reedel liha ei söö,» ütles Merkel kuulajate kiiduavalduste saatel.

Kõne lõppedes tekkis tõusid inimesed püsti ja aplaus ühe kestis ning Merkel aina lehvitas lavalt.

Paar päeva varem käis Berliinis Alexanderplatzil oma kampaaniat lõpetamas Merkeli sotsiaaldemokraadist konkurent Peer Steinbrück. Tema oma sõnavõtus nii leebe ei olnud. «Proua Merkel poliitilised sõnavõtud on kui pudelid vaateaknal, millel on küll sildid peal, aga mis on seest tühjad,» sõnas üleeile Steinbrück.

«Muutus on teie kätes,» ütles Steinbrück ja lõpetas humoorikal toonil: «Erinevalt viimasest neljast aastast teate te vähemalt, mis te saate, kui te minu poolt hääletate.»

Saksamaal homsetel valimistel teevad jaoskonnas uksed lahti kell kaheksa ja sulgevad kell kuus. Varsti pärast seda teatetakse esialgsed tulemused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles