Hiina kohus saatis Bo Xilai eluks ajaks vangi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jinani kohus mõistis kunagise Hiina  tipp-poliitiku Bo Xilai (keskel) eluks ajaks vangi.
Jinani kohus mõistis kunagise Hiina tipp-poliitiku Bo Xilai (keskel) eluks ajaks vangi. Foto: SCANPIX

Ida-Hiina Jinani kohus mõistis kommunistliku partei poliitbüroo endise liikme Bo Xilai süüdi korruptsioonis, pettustes, altkäemaksude võtmises ja võimu kuritarvitamises ning karistas teda eluaegse vangistusega.

64-aastast meest süüdistati muu hulgas altkäemaksude võtmises kolme miljoni euro ulatuses ja abikaasa Gu Kailaiga seotud mõrvajuhtumi uurimise segamises, vahendas Reuters. 

Bod peeti veel 2012. aasta alguses tõenäoliseks kandidaadiks poliitbüroo alalisse komiteesse - Hiina kõige kõrgemasse võimuorganisse.

Ta lõi endale maine karmikäelise kuritegevuse ohjeldajana ja taaselustas mõned laiaulatuslikud kampaaniad, mis olid võrreldavad Hiina rahutu kultuurirevolutsiooni perioodiga.

Tema lähenemine võitis populaarsust, kuid jagas võimuladviku kaheks, kellest mõned olid
uusmaoistliku poliitika suhtes kahtleval seisukohal.

Bo langus sai alguse 2011. aasta novembris, kui hotellitoast leiti surnuna briti ärimees Neil Heywoodi. 2012. aasta veebruaris põgenes Chongqingi politseiülem ja Bo parem käsi Wang Lijun USA konsulaati Chengdu linnas Chongqingi lähistel, väidetavalt varjupaiga palumiseks. Bo peeti kuu aega hiljem kinni.

Bo naisele Gu Kailaile määrati 2012. aasta augustis edasilükatud surmanuhtlus Heywoodi surnuksmürgitamise eest. Surmanuhtlus asendatakse Hiinas tavaliselt eluaegse vanglakaristusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles