Sõjakuritegudes süüdistatav Sudaani president astub ÜRO ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud Sudaani president Omar Hassan al-Bashir osaleb sel nädalal New Yorgis ÜRO peaassambleel.

Bashir on jätkanud presidendiametis vaatamata sellele, et Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) on andnud korduvalt käsu tema vahistamiseks. Sudaan ega paljud teised riigid pole väljastatud kohtuorderit aga seaduspäraseks tunnistanud ja nii on Bashir külastanud Hiinat, Katari, Liibüat ja mitmeid teisi riike.

Bashir on talle esitatud süüdistusi eitanud ning öelnud, et vahistamisorder ei tähenda tema jaoks midagi. Riigipea on korduvalt kuulutanud, et ta ei tunnusta genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude ja sõjakuritegude üle kohut mõistvat ICCd.

ICC süüdistab Bashiri massimõrvas ja sõjakuritegudes, mis on seotud kümne aasta taguse Darfuri konfliktiga, vahendas Reuters.

Al-Bashiri esindaja kinnitusel on presidendile aga juba lennupiletid ja hotellituba broneeritud ning ta esineb ÜRO peaassambleel.

Darfuri konflikt sai alguse 2003. aastal, kui mässulised ründasid armeeüksusi. Juba varem tekkisid kokkupõrked Sudaani lääneosas araablastest rändkarjakasvatajate ja põlluharijate vahel veepuuduse tõttu. Valitsusväed toetasid araablasi. Kokkupõrgete tagajärjel tekkis näljahäda ning umbes kaks miljonit inimest lahkus konfliktipiirkonnast.

Nii Sudaani valitsust kui konflikti osapooli süüdistati inimõiguste rikkumises ja vägivallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles