DN: Rootsi politsei omab ebaseaduslikku mustlasregistrit

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike mustlastüdruk oma kodu uksel.
Väike mustlastüdruk oma kodu uksel. Foto: SCANPIX

Rootsi politseinikud on koostanud registri riigis elava rohkem  kui 4000 mustlase kohta, kellest enam kui tuhat on ajalehe Dagens Nyheter andmetel lapsed.

Väidetavalt aitab see politseinikel tööd teha, kuigi mitmelgi nimekirjas oleval inimesel pole kriminaalset tausta.

Registris on olemas mustlaste aadressid ja isikukoodid.

Seadusi tundvad inimesed ütlesid ajalehele, et register on vastuolus mitme kehtiva seadusega. Dagens Nyheter väidabki, et nimekiri on koostatud puhtalt inimeste etnilise tausta põhjal ja see on Rootsis ebaseaduslik.

Soome telekanali MTV3 Stockholmi korrespondent Kari Lumikero rääkis, et tegemist on omamoodi sugupuuga. «Sealt saab ülevaate erinevate mustlasgruppide omavahelistest sugulussuhetest, selle abil on politseinikud saanud näiteks kuritegusid lahendades andmeid nö kokku viia.»

Dagens Nyheteri andmetel on registri taga Lundi politsei, kuid sellele on olnud ligipääs ka teistel politseijaoskondadel.

Rootsi avalikkus ootab selgitusi nii politseijuhtidelt kui justiitsministeeriumilt.

Politsei on kinnitanud teavet mustlasregistri olemasolust, kuid seda ei koostatud nö kõrgemalt poolt tulnud korralduse tõttu. «Uurime välja, kas selle on koostanud äkki mõni meie töötajatest,» rääkis Skåne lääni politsei pressiesindaja Lars Förstell.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles