Merkel võttis ühendust sotsiaaldemokraatidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide (SDP) liider Sigmar Gabriel (paremal) koos erakonna kantslerikandidaadi Peer Steinbrückiga pärast valimistulemuste selgumist.
Sotsiaaldemokraatide (SDP) liider Sigmar Gabriel (paremal) koos erakonna kantslerikandidaadi Peer Steinbrückiga pärast valimistulemuste selgumist. Foto: SCANPIX

Kolmandat korda ametisse valitud Saksa kantsler Angela Merkel ütles täna pressikonverentsil, et on võtnud ühendust võimalike koalitsioonipartnerite sotsiaaldemokraatide (SPD) esimehe Sigmar Gabrieliga.

«Me oleme aruteludeks avatud,» ütles Merkel oma kristlik-demokraatliku erakonna peamajas Berliinis.

Merkeli sõnul tahab Gabriel esmalt oodata ära reedeni, kui valimistel teise tulemuse teinud SPD parteikonvent edasise kursi üle otsustab, vahendas Spiegel Online.

«See ei välista teisi kontakte,» vastas Merkel küsimusele, kas ta on kõnelnud ka rohelistega.

Kantsler väljendas kahetsust, et senised koalitsioonipartnerid vabad demokraadid (FDP) esimest korda alates oma asutamisest 1948. aastal parlamenti ei pääsenud.

FDP juhtkond eesotsas erakonna esimehe Philipp Rösleriga teatas täna oma tagasiastumisest.

Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) ja selle Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) võtsid pühapäeval ühtekokku 41,5 protsenti häältest. Esialgsete lõplike tulemuste kohaselt saavad CDU ja CSU 630-kohalises Bundestagis kokku 311 kohta, saades mandaatide arvestuses peaaegu absoluutse enamuse.

FDP kogus ainult 4,8 protsenti häältest ning jäid allapoole viieprotsendist valimiskünnist.

Parlamendis on esindatud veel sotsiaaldemokraadid 192, vasakerakond Die Linke 64 ja rohelised 63 kohaga. Die Linket on teised erakonnad võimaliku koalitsioonikaaslasena välistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles