Britid ähvardavad tõkestada Islandi eurotee

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Islandi presidendi eilne otsus panna veto seadusele, mille alusel oleks valitsus maksnud miljardeid eurosid Suurbritannia ja Hollandi investorite kahjude hüvitamiseks, seab kahtluse alla saareriigi pääsemise Euroopa Liitu.


Suurbritannia hoiatas eilse teate järel, et kui võlga tagasi ei maksta, siis külmutatakse Islandi liitumisläbirääkimised ühendusega. Hollandi valitsus reageeris otsusele samuti vihaselt, vahendas EUobserver.

Islandi parlament lubas mullu suvel maksta kahele riigile tagasi kokku 3,8 miljardit eurot, mis need kulutasid 2008. aasta sügisel külmutatud hoiuste kompenseerimiseks brittidele ja hollandlastele, kes olid pannud raha Islandi internetipanka IceSave. Eelmisel nädalal jõuti pärast ppikki vaidlusi ka vastava seaduse vastuvõtmiseni.

Islandi avalikkuse seas oli see samm aga ülimalt ebapopulaarne, millele viidates otsustas president Olafur Ragnar Grimsson eile panna küsimus referendumile. Paljud islandlased ei mõista, miks peavad nemad kinni maksma pangajuhtide vead, ning seetõttu on väga tõenäoline, et võla tasumist heaks ei kiideta.

Briti finantsteenuste minister lord Myners hoiatas seepeale The Timesi vahendusel, et kui referendum tõesti korraldatakse, kavatseb London tõrjuda Islandi rahvusvahelisest finantssüsteemist, mis tähendab ka lõppu saareriigi lootustele pääseda kiiresti Euroopa Liidu liikmeks.

Hollandi rahandusministeeriumist rõhutati Wall Street Journali andmetel samuti seisukohta, et Island peab võla kinni maksma, ning väljendati pettumust presidendi eile otsuse üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles