Wahlroos kritiseeris teravalt vasakpoolseid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UPMi, Nordea ja Sampo nõukogu esimees Björn Wahlroos.
UPMi, Nordea ja Sampo nõukogu esimees Björn Wahlroos. Foto: SCANPIX

Soome mõjuka finantstegelasena tuntud Björn Wahlroos kritiseeris Financial Timesi võrguväljaandele antud intervjuus teravalt vasakpoolsust.

Ta rääkis ka oma minevikust, mil toetas marksistlikke ideid, vahendas iltasanomat.fi. Oma sõnul sai ta õigel ajal aru, et stalinistid seisavad «valel pool rindejoont».

FT tutvustab Wahlroosi lugejatele, kui «tõenäoliselt Põhjamaade mõjukaimat majandustegelast», kelle sõnal on palju kaalu. Kunagisest kommunistist on saanud kapitalismi esivõitleja Soomes.
FT kinnitusel teatakse Wahlroosi Soomes nii oma nutukuse kui terava keele tõttu.

Wahlroos tegi intervjuu ajal ausat enesekriitikat. «Ma naeraks kõva häälega, kui minu lapsed oleks toetanud vasakpoolseid ideid. Minu arvates oleks see kuratlikult rumal,» rääkis ta.

«Maailm läks aastatel 1972-1973 täitsa hulluks,» rääkis ta oma õpinguaegade kohta. «Mulle ja sõpradele näis, justkui hakkaksid kõik meie ümber stalinistideks muutuma.»

«Võitlus kapitalismi ja plaanimajanduse ideede eest oli 1970ndatel Soomes väga terav. Lõpuks mõistsin, et seisin valel pool rindejoont,» jutustas ta.

Eelmisel nädalal ilmus Soomes raamat «Wahlroos – mitteametlik elulugu», mille koostamisest ärimees ise osa ei võtnud. Huvilised võivad sealt lugeda, kuidas mässajast sai suurärimees ja Soome üks rikkamaid mehi, kelle varandus ulatub hinnanguliselt sadade miljonite eurodeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles