Venemaa avas seoses Greenpeace'i protestiga piraatlusasja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace'i laev.
Greenpeace'i laev. Foto: SCANPIX

Vene juurdluskomitee algatas täna seoses keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace protestiga Arktika naftapuurimisplaanide vastu uurimise piraatluses.

Juurdluskomitee teatas, et vastutusele võetakse nii Vene kui ka välisriikide keskkonnaaktivistid.

«Vastutusele võetakse kodakondsusest sõltumata kõik isikud, kes naftaplatvormi ründasid,» ütles uurimiskomitee esindaja Vladimir Markin, kelle sõnul kriminaalasi «organiseeritud grupi piraatlustegevuse kohta» algatati seoses Greenpeace´i 18. septembri protestiga Barentsi mere naftaplatvormil.

Greenpeace'i keskkonnakaitsjad üritasid tungida eelmisel nädalal Barentsi mere lõunaosas Petšora merel energiakontserni Gazprom naftaplatvormile ja korraldada seal protestiaktsiooni naftapuurimise vastu. Kaks Soomest ja Šveitsist pärit aktivisti ronisid protesti käigus mööda platvormi külge üles.

Vene piirivalvurid hõivasid seepeale läinud neljapäeval aktivistide jäälõhkuja Arctic Sunrise ja võtsid selle enda kontrolli alla. Hollandi lipu all sõitvas laevas on 30-liikmeline rahvusvaheline meeskond, kelle hulgas on ka neli venemaalast.

Arctic Sunrise jälgis Gazpromi uurimistegevust alates augustist, lootes saada tõendeid naftapuurimisega seotud ohtude kohta Arktikas. Keskkonnaorganisatsiooni sõnul on Venemaa tegevus ebaseaduslik, sest jäälõhkuja viibis hõivamise ajal rahvusvahelistes vetes.

Markin kinnitas täna, et Arctic Sunrise asus laeva kontrolli alla võtmise hetkel «Venemaa Föderatsiooni eksklusiivses majandustsoonis».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles