Jaapani vaalapüüdjad lõhkusid looduskaitsjate ulmekaatri

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõunamerele selleks hooajaks vaalapüüdjaid kimbutama saadetud kõrgtehnoloogiline ulmelaev Ady Gil leidis juba oma esimeses kokkupõrkes Jaapani meremeestega kurva lõpu, kui see kaotas kokkupõrkes suurema alusega vööriosa ja hakkas uppuma.


Greenpeace'ist lahku löönud radikaalse keskkonnaühenduse Sea Shepherd teatel rammis vaalapüüdjate valvelaev Shonan Maru No. 2 kaatrit meelega, seades ohtu sellel viibinud aktivistide elu, kuid jaapanlaste sõnul polnud kokkupõrget võimalik vältida aktivistide ohtliku tegevuse tõttu, vahendasid uudisteagentuurid.


Ady Gili pardal oli õnnetuse hetkel viis uusmeremaalast ja üks hollandlane. Kõik kuus suudeti päästa ja tõmmati teise aktivistide laeva Bob Barkeri pardale. Lähedal viibib ka Steve Irwini nime kandev aktivistide alus. Kokkupõrge vaalapüüdjatega toimus Commonwealth Bay piirkonnas.

Kui aktivistid väidavad oma avalduses, et kaatrit rünnati ootamatult ja põhjuseta, siis jaapanlaste sõnul üritas paadis viibiv seltskond siduda köit vaalapüügilaeva Nishin Maru tüüri ja sõukruvi ümber, samuti heitsid nad suurema aluse pardale haisupomme ning sihtisid meremehi laserkiirtega.

Tavapärasest kaatrist enam Batmani alust meenutav kõrgtehnoloogiline biodiislil töötav trimaraan Ady Gil maksab poolteist miljonit dollarit ning on üks hinnatumaid kiirkaatreid, kuna oma eelmise nime Earthrace all purustas see kahe aasta eest ka ümbermaailmasõidu rekordi. Selleks hooajaks oli alus Sea Shepherdi aktivistidele renditud.

Sea Shepherdi aktivistid on kimbutanud Jaapani vaalapüüdjaid viimase kuue jahihooaja vältel ning väidavad end olevat päästnud sadade vaalade elu. Ehkki kommertslikule vaalapüügile pandi rahvusvaheline moratoorium juba 1986. aastal, püüavad jaapanlased igal aastal endiselt sadu isendeid, kuna kokkulepe lubab seda teha teadusuuringute sildi all.

The Times märgib, et sel aastal kasutavad mõlemad leerid uut taktikat. Kui keskkonnaaktivistid tõid appi ülimoodsa ulmekaatri, siis jaapanlased on vastanud eelmiste aastate rünnakutele sellega, et kaasasid vaalapüügile seekord kaks valvelaeva, mis peavad tülitajaid eemal hoidma, ning sooritavad ka luurelende.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles